Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; çekirdek enflasyon yıllık artış oranı Haziran ayında yüzde 71,41 olarak açıklandı. Ancak söz konusu artışın hububat fiyatlarına yansımaması çiftçilerin üretimini ve geçimini büyük oranda etkiledi.
Açıklanan hububat fiyatlarına göre; 2023’te ekmeklik buğday ton başına üreticiden 8 bin 250 TL, makarnalık buğday 9 bin TL, arpa ise 7 bin TL’den alındı. Bu yıl ise, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin TL, makarnalık buğday için 10 bin TL, arpa için ise 7 bin 250 TL fiyat belirlendi. Açıklanan rakamlara göre ekmeklik buğdayda yüzde 12.1, makarnalık buğdayda yüzde 11.1 ve arpada ise yüzde 3.6 oranında artış yapıldı.
‘ÇİFTÇİNİN BUĞDAYI ELİNDE KALDI’
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberde, geçen sene 10 TL’ye satılan buğdayı bu sene 9 TL’ye satabileceklerini dile getiren Urfa’nın Hilvan ilçesinde çiftçilik yapan Halil Özdemir, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) makarnalık buğday fiyatını 10 TL’den açıkladığını, ancak mahsulün zayıf olduğu gerekçesi ile 8.75 TL fiyat biçildiğini, mahsulünü satamadığını ifade etti.
İlaç, gübre, mazot ve elektrik fiyatlarının 20 kat arttığını söyleyen Özdemir, buğdayın fiyatının yükselmemesinin “çiftçiliği bitirme girişimi” olduğunu kaydetti.
‘TRAKTÖRÜ SATACAĞIM’
Aynı ilçede 31 yıldır tarım ile geçimini sağlayan pamuk üreticisi Haci Toprak ise, elektrik kesintileri nedeniyle ektiği pamuğun zarar gördüğünü kaydetti. Günde 6-7 saat elektrik kesintisi yaşandığını söyleyen Toprak, ürünlerin kuruma aşamasına geldiğini aktardı.
Geçen sene 18 TL’ye sattıkları pamuğun bu sene fiyatı ile ilgili bir belirsizlik olduğunu söyleyen Toprak, “29 Haziran’da elektriğe yüzde 38 zam geldi. Temmuz 2023’te mazot fiyatı 22 TL iken, bu sene 47 TL. Bu gidişle çiftçilikte son senem olacak. Gübre, ilaç borçları nedeniyle geçen sene evimi ve arabamı sattım. Bu sene traktörü de satacağım. Daha önce hiç bu kadar zorlanmadım. Sabah saat 04.00’ten akşam saat 20.00’ye kadar tarladayız. Ancak zarar ediyoruz” ifadelerini kullandı.
(HABER MERKEZİ)