HABER MERKEZİ- Çankaya Belediyesi işçileri, mart ayında sendika-belediye iş birliğiyle “apar topar” imzalanan 2 yıllık Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sonucu enflasyon karşısında şimdiden eriyen maaşları ve kaybettikleri grev hakları için dün eylemdeydi. DİSK Genel İş 1 No’lu Şube önünde bir araya gelen işçiler, düzenledikleri basın açıklamasında 6 maddelik taleplerini duyurdu.
YEMEKHANEYE YÜZDE 100 ZAM
İmzalanan TİS’in üzerinden henüz 6 ay bile geçmemişken işçilerin ücretleri enflasyon karşısında erimiş, buna rağmen belediye yemekhanesine yüzde 100’lük zam yapılmıştı. İşçiler, 2022’de ikinci kez yapılan bu yemek zammını protesto etmek için iki gün önce de eylem yapmıştı.
Belediye işçileri, ücretlere yönelik iyileştirmeler ile ek protokol taleplerini dile getirmek ve sendika yöneticilerinin “işçi düşmanı” tutumunu protesto etmek üzere basın açıklaması düzenledi.
‘ZAMLAR ENFLASYONUN ALTINDA’
Açıklamada, “2022 yılının ilk çeyreğinde, yani kriz olanca ağırlığıyla yaşanmaya devam ederken, Disk Genel İş 1 No’lu Şube ve işveren tarafından BELDE A.Ş, İMAR A.Ş ve Kadrolu işçileri kapsayan toplu iş sözleşmeleri yapılmıştır. Kademeli zam oranı uygulanarak, en düşük maaş alan işçilerin aylıkları baz alınmak suretiyle, artış oranı belirlenmiştir. Enflasyonun çok çok altında oranlara imza atılmıştır. ÇANPAŞ emekçilerinin ise maaşlarının asgari ücretin altında kalması neticesinde,500 TL gibi bir iyileştirme zorunlu olarak yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.
‘ZAM 6 AYDA ERİDİ’
Her dönem yılın ilk aylarında başlayıp görüşmeleri temmuz-ağustos aylarına kadar uzayan TİS’in, mart ayının sonunda “yangından mal kaçırır gibi” imzalandığı vurgulanan açıklamada, “Sözleşmenin ilk 6 ayı dolmadan alındığı söylenen bütün zamlar enflasyon karşısında eriyip gitmiştir” denildi.
‘GREV HAKKIMIZ ŞUBEMİZ TARAFINDAN ÇALINDI’
Basın açıklamasında, “Ne yazık ki sözleşmemiz iki yıllık yapılmıştır. İkinci yıl maaş artışları yine en düşük işçi maaşı baz alınarak yapılacağı için çalışanlarımızın yüzde 95’inden fazlasının maaşı yine enflasyonun altında kalacaktır. Bütün bunların yanında apar topar imzalanan toplu sözleşme nedeniyle, en temel mücadele aracımız olan grev hakkımız da şubemiz tarafından çalınmıştır” ifadeleri kullanıldı. Ücretlerimizin toplu iş sözleşmesine ek protokol yapılarak, derhal düzeltilmesini talep ediyoruz. İşçiler “DİSK Genel İş 1 No’lu Şubeyi ve DİSK Genel İş Merkezini işçinin emekçinin yanında olmaya ve DİSK’in tarihsel geleneğine uymaya davet ediyoruz.” dedi.
‘MAAŞLAR AÇLIK SINIRI SEVİYESİNDE’
Mevcut şube yönetiminin ücretlere yönelik çizdiği tablonun yalanlandığı açıklamada, belediye işçilerinin açlık sınırı seviyesinde maaş aldıklarının altı çizildi.
‘KAŞIKLA VERİLEN KEPÇE İLE ALINIYOR’
Açıklamada, yemekhane ücretlerine yapılan yüzde 100’lük zamma da değinildi. Söz konusu zammın 6 ay içerisindeki ikinci zam olduğu vurgulanırken, “Bu kadar kısa bir zaman aralığında kendi işyerimizde yemek yememiz halinde ödeyeceğimiz ücrete %188 zam yapılmıştır. Kaşıkla verilenin kepçe ile alındığı tuhaf bir döneme şahit oluyoruz” ifadelerine yer verildi.
İŞÇİLERİN 6 TALEBİ
Çankaya Belediyesi işçileri, yapılan açıklamaların ardından 6 maddeden oluşan taleplerini dile getirdi:
-İşveren ile bir araya gelerek, tüm Çankaya Belediyesi emekçileri için ek protokol yapılmalı ve yapılan hatalı toplu iş sözleşmesi ile kaybettiğimiz haklarımız geri alınmalıdır. Maaşlarımıza 6 ayda bir enflasyon farkı artı iyileştirmeler uygulanmalıdır. En düşük maaşa yapılan zammın seyyanen herkese uygulanması gibi, manipülasyon maksatlı kullanılan yöntemler terk edilmelidir. Yapılan bütün artışlar taban ücretlere yansıtılmalıdır.
-Hizmet alım sözleşmesi ile toplu iş sözleşmesi farklı mevzuatlara dayanmaktadır. Birim ücret olarak değiştirilen maaşlarımız, tekrar asgari ücretin % fazlası olarak düzeltilmeli, çarpanlarımız geri alınmalıdır.
-Eşit işe eşit ücret alınması sağlanmalıdır.
-İş yerlerimizde yapılan hukuksuzluklara, iş yükü ile yapılan mobbinge, fazla mesai yaptırılmasındaki adaletsiz dağıtıma, bunun bir şantaj olarak kullanılmasına son verilmelidir.
-Örgütlü olduğumuz sendikanın yönetimi işveren ile gizli saklı görüşmelere son vermelidir. Görüşmeler hakkında işçilere bilgilendirmeler yapılmalı ve tamamen şeffaf bir süreç yürütülmelidir.
-Mevcut Şube Yönetiminin işçi sınıfından yana tavır almadığı görülmektedir. Bu yönetim bizleri layıkıyla temsil etmeli veya derhal istifa etmelidir.