HABER MERKEZİ- Birleşik Kamu-İş’e bağlı Büro-İş Sendikası, kamu emekçilerinin, sabit ve dar gelirli çalışanların ekonomik kayıplarını, 2020 bütçesini ve yeni vergileri don giyerek protesto etti. Yapılan açıklamada, “Bu gidişle korkarız hükümet vergi, harç ve zam adı altında donumuza kadar haraç alacak. Bütün emekçileri örgütlü olarak bu soygun düzenine dur demeye çağırıyoruz” denildi.
Bütçenin ranta dayalı, dışa bağımlı bir ekonomi politikasının sonucunu yansıttığı ifade edilen açıklamada, “Vatandaşların ekmeğini küçültmekte, kriz ve ekonomik durgunluğu artırmaktadır. Bu bütçede öğretmene, polise, hemşireye söz verilen 3600 Ek Gösterge yok, Emeklilikte Yaşa Takılanlar yok, parasız eğitim yok, sağlık yok, sosyal yardım yok, kısacası sabit ve dar gelirli için olumlu hiçbir şey yok, aksine yüksek oranlı vergiler ile açlık var, sefalet var, yoksulluk var, buna bağlı olarak boşanmalar, bireysel ve toplumsal travmalar var, intiharlar var” ifadeleri kullanıldı.
FATİH’TE SİYANÜRLE ÖLEN 4 KARDEŞ HATIRLATILDI
“Anayasa ve uluslararası hukuktan kaynaklanan sendikal hak arama mücadelemiz hükümet ve valilik tarafından bilinçli ve sistemli olarak engelleniyor. Hükûmet kendine sarı, yandaş sendika arıyor. İstiyor ki hiç kimse haksızlığı, hukuksuzluğu, yoksulluğu, açlığı, sefaleti ve bunlara bağlı ölümleri gündeme getirmesin” denilen basın açıklamasında Fatih’te 4 kardeşi siyanürle ölmesi hatırlatıldı. Açıklamada, “Daha birkaç gün önce İstanbul’da birisi öğretmen olan 4 kardeş geçim sıkıntısı dolayısıyla intihar ederek hayatına son verdi. Ekonomide geldiğimiz son nokta bu kadar vahim boyuta ulaşmıştır. Sarı ve yandaş sendikacılığın panzehri Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ve bağlı sendikalar olarak bizler baskı ve zulümlere boyun eğmeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.
“HÜKÜMET, MİLLETTEN HARAÇ ALMAKTA”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomiye ilişkin açıklamalarının eleştirildiği açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Hükümet yetkilileri bir yandan ekonomi öyle uçuyor, böyle uçuyor gibi söylemlerle kamuoyuna pembe tablolar çizmekte bir taraftan milletten haraç almakta. Evet yanlış duymadınız, kamu gücünü kullanarak Anayasa ve yasalara karşı vergi adı altında zorla hukuksuz haraç almakta. Birazdan detaylandırınca konu daha net anlaşılacaktır. Aslında uçtuğumuz falan yok, tepe üstü çakılmış durumdayız. Hükûmet bu çakılmadan kurtulmanın yolunu zorunlu tüketim harcamalarımızdan olan doğalgazın, elektriğin fiyatları içerisine güncelleme adı altında kamufle edilmiş vergi enjekte ederek, Dijital Hizmet Vergisi, Değerli Konut Vergisi, Konaklama Vergisi gibi hayatımıza yeni vergi düzenlemeleri getirerek, Enflasyon ve Yeniden Değerleme oranlarını istediği gibi ayarlayarak başarısızlığının bütün bedelini dar gelirli kesime fatura ederek bulma çabası içerisindedir.
Basın açıklamasının devamı şöyle:
“KONAKLAMA VERGİ TASARISI DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR”
“Öncelikle güncelliği dolayısıyla yeni vergi paketinde bulunan bu vergilerden özellikle alt gelir grubunu, çalışan emekçileri ilgilendirmesi bakımından Konaklama Vergisine değinmek istiyoruz. Konaklama Vergisi; harcama üzerinden alınması, yansıtılamayan, dolaylı bir vergi özelliği göstermesi yönünden adil olmayan bir vergidir.
Konaklama Vergisi olarak 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 18 lira, 4 yıldızlı otellerde 12 lira, 3 yıldızlı otellerle belediyelerin konaklama tesislerinde 9 lira, 1 ve 2 yıldızlı otellerle pansiyon, motel, apart kampingler için 6 lira kişi başı vergi alınacak. Özellikle belirtmek istiyorum bu vergi oda başı değil kişi başı olarak alınacak yüksek oranlı bir verginin vergisidir.
Biraz daha somut şekilde ifade etmek gerekirse;
Ortalama konaklama bedeli 150 TL olan 4 yıldızlı bir otelin %18 KDV’si 27 TL eder. Bu tutara ek olarakta 12 TL Konaklama vergisi eklenince toplam 39 TL vergi ödenmektedir. Aslında toplamda bir kişi %26 KDV ödemiş olacaktır. Bir başka anlatımla oransal olarak KDV’de % 44 artış demektir. Tıpkı doğalgaza elektriğe % 45’lere varan oranda yapılan zammın aynısı Konaklama Hizmetlerinin KDV’sine de yapılmıştır. Bu vergi işletme sahipleri tarafından maliyetlere eklenerek tüketiciye yansıtılabilen, gider olarak gösterilebilen bir dolaylı vergidir. Ancak nihai tüketici olan sabit ve dar gelirli kamu emekçileri bu vergiyi ne yansıtabilir ne de gider olarak gösterebilir. Dolayısıyla bu verginin esas ödeyicisi yine alt gelir grubu olacaktır. Konaklama Vergi tasarısı derhal geri çekilmelidir.”