HABER MERKEZİ- Çanakkale’nin Çan ilçesinin Şerbetli Köyü’nde evli olduğu kadını kaçırarak şiddet uygulayan Köy Muhtarı İlker Mustafa Kuloğlu’nun yargılandığı davada “iyi hal” indirimi uygulandı, verilen ceza para cezasına çevrildi ve karar ertelendi.
Kendisinden boşanmak isteyen eşi İlknur Kuloğlu’nu geçen yıl nisan ve haziran aylarında iki defa kaçırarak tehdit ve işkence uygulayan Şerbetli Köyü Muhtarı İlker Mustafa Kuloğlu, 4 gün saklandıktan sonra emniyete giderek teslim oldu.
Gazete Duvar’da yer alan habere göre, savcının, “darp, kasten yaralama, eşe karşı cinsel istismar ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamalarıyla nöbetçi mahkemeye çıkarılan ve tutuklanan Kuloğlu, dün hakim karşısına çıktı.
ALT SINIRDAN CEZAYA İYİ HAL İNDİRİMİ
Mahkeme, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçundan, en alt sınırdan 2 yıl ceza verdiği muhtar Kuloğlu’na, bu suçu eşine karşı işlediği için bir kat artışla 4 yıl ceza aldı. Ancak sanığın “sabıkasız olması” ve “cezanın geleceği üzerindeki olası etkileri” dikkate alınarak 6’da 1 oranında “iyi hal indirimi” yapıldı.
KASTEN YARALAMA SUÇUNDAN CEZA ALMADI!
İlker Mustafa Kuloğlu, “kasten yaralama” suçundan ise 120 gün adli para cezası ile cezalandırıldı. Suçu eşine karşı işlediği için de ceza 180 gün oldu. Sanık burada da iyi hal indirimi aldı. “Sosyal ilişkileri” ve “cezanın geleceği üzerindeki etkisi” düşünülerek bu ceza da 6’da 1 oranında düşürüldü. Toplam 6 bin lira tutan para cezası, 5 yıl içinde başka bir suç işlediği takdirde tahsil edilmesine kadar verilerek rafa kaldırıldı.
Dosyada bütün suçların ispatlı ve belgeli olduğunu dile getiren mağdur Avukatı Ümran Aydın, karara tepki gösterdi. “Maalesef, sanık lehine olabilecek tüm imkânlar zorlandı ve tüm indirimler uygulandı” diyen Aydın şöyle devam etti: “Sanık hürriyetten yoksun bırakma suçundan alt sınırdan aldığı cezaya, mahkemece inanılmaz bir biçimde iyi hal indimi uygulandı. Maruz kaldığı darp, işkence ve eziyet ise, bir tokat atmak cezası ile eşdeğer şekilde değerlendirildi ve yine en alt sınırdan verilen cezaya önce iyi hal indirimi uygulandı, sonra para cezasına çevrildi ve üstüne madalya olarak ertelendi. ‘İyi hal indirimi’ olarak da bilinen Türk Ceza Kanunu’nun 62. maddesinde düzenlenen ‘takdiri indirim’ değişikliğe uğradı. Bu davada iyi hal uygulanmasını anlamadık…”
Sanığın daha önce de “kasten yaralama” suçundan tutuklanması istenmesine rağmen tutuklanmadığını, tüm itirazlara rağmen talebin reddedildiğini dile getiren Avukat Aydın, ayrıca koruma kararını ihlal eden sanık hakkında takibi nedeniyle yapılan şikayetlerin de dinlenmediğini söyledi: “Yargı, eril sanıkla el ele kol kola girmekten bir an bile tereddüt etmedi ve sanık, aldığı cesaretle kadına ısrarlı takibini sürdürdü. Mağduru tekrar kaçırarak 3 gün boyunca dağda darp etti, işkence ve eziyette bulundu. Geldiğimiz noktada şunu söyleyebilirim ki, öldürülmediğiniz sürece erkek şiddetine tüm yargı makamlarının ve kolluğun önünde maruz kalsanız dahi, kadınları korumak isteyen bir irade mevcut olmayacak.”