HABER MERKEZİ- AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolar devam ederken, hocaları Fevzi Erçin’in yaz okulunda ders vermesinin keyfi bir şekilde engellenmesine üzerine öğrenciler dün akşam Güney Kampüs’te bir araya geldi. “Feyzi Erçin yalnız değildir. Akademi biat etmez, biz bu gece buradayız” diyen öğrenciler, burada çadır eylemi başlattı.
Öğrencilerin çadır kurması üzerine polisler üniversiteye girdi. Polisler öğrencilere eylemlerine son vermeleri yönünde çağrılar yaparken, Özel Güvenlik Birimleri (ÖGB) de eylemi sonlandırmaları için öğrencileri tehdit etti.
Boğaziçi Dayanışması’ndan yapılan bilgilendirmede ise “Kayyumun icraatlarını protesto etmek üzere Gezi direnişinin yıldönümünde kampüste kurduğumuz çadırlara müdahale etmek için gözaltı araçları ve çok sayıda polis hazırlanıyor” denildi.
Gecenin ilerleyen saatlerinde öğrenciler ikişerli, üçerli gruplar halinde kampüsü terk etmeye zorlandı.
İKİ ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI
Öğle saatlerinde ise fakülte girişinde öğrenciler polis müdahalesi gözaltına alındı. Gözaltı esnasında bir öğrencinin özel güvenlik tarafından darp edildiği bildirildi. Boğaziçi Dayanışması’nın aktarımına göre polis öğrencilerin üniversiteye girişini engelliyor. Öte yandan aylar sonra Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nün kapısına yine asma kilit vuruldu. Bu görüntüler sosyal medyadan tepki topladı.
Polisler tarafından gece yarısı zorla kampüsten çıkarılan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, tüm engellemelere rağmen bir kez daha kampüse girerek, çadır eylemine başladı.
‘GİRİŞLERİNE DEMİR PARMAKLIKLARIN YERLEŞTİRİLDİĞİ KAMPÜSÜMÜZDEN SESLENİYORUZ’
Bugün Boğaziçi Üniversitesi’nde direnişin 22. haftası devam ediyor. Bugün direnişin 149. günü, nöbetin 100. günü! Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri her işgünü olduğu gibi bugün öğlen de #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz diyerek 100. kez arkalarını rektörlük binasına döndüler ve ‘100. Nöbet’ açıklamalarını okudu.
Akademisyenler açıklamada, “Sizlere hâlen basının ve mezunlarımızın alınmadığı, çevresinde polisin ağır silahlarla devriye gezdiği, her köşesinin sivil polis ve kameralarla denetlenmeye çalışıldığı, girişlerine yüksek demir parmaklıkların yerleştirildiği kampüsümüzden sesleniyoruz. 149 gün önce “Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz!” diyerek yola çıktık ve tam 100 iş günü rektörlük binasına sırtımızı dönerek nöbet tuttuk. Amacımız sadece yukarıdan atanan bir rektörü reddetmek, bunu beğenmediğimizi söylemek ve ne kadar inatçı olduğumuzu göstermek değildi elbette. Amacımız, bin yıllık bir evrensel tarihin ortaya çıkardığı akademik olarak özgür, kurumsal olarak özerk, şeffaf ve hesap verebilir kamu araştırma üniversitesinin tepeden yapılacak atamalardan zarar göreceğine işaret etmekti. Üniversite senatomuzun 2012’de oybirliğiyle kabul ettiği ve böylece resmi bir belge haline gelen ilkeler metnimiz olması gerekeni açıkça ortaya koymuş ve Boğaziçi’nin bu ilkeler doğrultusunda yönetilmesi gerektiğini ilan etmişti” dedi.
‘GELECEKTEN GÜÇ ALIYORUZ’
Karalı bir şekilde eylemlerine devam eden akademisyenler şöyle devam etti: Üniversitedeki tüm akademik ve idari kadro ile birlikte rektörlük tarafından da uyulması gereken bu ilkeler şunları söylüyordu:
- Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.
- Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.
- Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.
Ne var ki, atanmış rektör ve yardımcıları 149 gündür bu ilkeleri ihlal ediyorlar. İçi boş ve dayanaksız gerekçelerle üniversitemizin çoğulcu, katılımcı, eşitlikçi ve müzakereci bir kamusallığı ilke edinen işleyişine despotik ve antidemokratik müdahale ve yetki gasplarıyla zarar veriyorlar. Ne yazık ki, her gün yeni hasarlarla karşılaşıyor, bunları kayda geçiriyor ve bunlara karşı doğru olanı savunmaya devam ediyoruz. Bizim olanı, kamusal olanı, toplumun olanı savunurken gücümüzü Boğaziçi’nin 158 yıllık kesintisiz geleneğinden ve bunun son 50 yılını belirleyen kamu üniversitesi pratiğinden alıyoruz. Buraya öğrenci, hoca, çalışan, mezun ve Türkiye toplumuna ait birer birey olarak geldiğimizde yüzümüzü hamasete, kof ve gerçekdışı vaat ve tehditlere değil, bu kurumun her hücresine işlemiş olan kapsayıcı, kucaklayıcı ve zenginleştirici bir kurumsal bellek ve bilince dönüyoruz. Bunu yaparken yuvamıza verilen zarar ve hasarı tamir etmeye girişeceğimiz müşterek gelecekten güç alıyoruz.”
‘VAZGEÇECEĞİZ Mİ SANIYORSUNUZ?’
Kayyuma sorular sıralayan akademisyenler, “Sırtımızı döndüklerimize soralım: Kurumuna sahip çıkan üniversite bileşenlerine yaptıklarınız ve yapacaklarınızla Boğaziçi’ni arzuladığınız gibi bir “artık bilim” merkezi, bir “girişimci fabrikası” haline getirebileceğinize gerçekten inanıyor musunuz? Keyfi ve anlamsız hamlelerle okulun en sevilen hoca ve derslerine set çekebilecek misiniz? Emekli ve/veya sözleşmeli hocalarımızı, hak ettikleri komik ödemelerden ya da belgelerine koyacağınız imzalardan mahrum bırakarak Boğaziçi’nden vazgeçirebileceğinizi mi sanıyorsunuz? Bu dönem ders vermiyorlar diye kampüse aldırtmadığınız ve parçası oldukları projelerde çalışmalarını zorlaştırdığınız yarı zamanlı hocalarımız, ancak yarı açık hapishanelerde görülecek yeni kampüs girişlerinden yılıp çekilecekler mi sanıyorsunuz? Kampüse alınmayan mezunlarımız ve adli kovuşturmalar ve/veya kurumsal disiplin soruşturmalarıyla bunaltılan öğrencilerimiz kameralar, sivil polisler ve özel güvenlik karşısında “kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” demeyi yavaşça bırakacaklar mı sanıyorsunuz?” dedi.
TEK NÖBET YETMELİYDİ
Karalı olduklarını yineleyen akademisyenler sözlerini şöyle noktaladı: Bunun mümkün olmadığını anlamak için yüz değil, tek nöbet yetmeliydi. Fakat zararı yok! Boğaziçi’nin bileşenleri olarak gerekirse bininci nöbette de burada oluruz. Bunu anlamak için gerekirse bin fırsatınız daha olur. Şimdilik her hafta söylediklerimizi şu andaki yüzüncü nöbetimizin sonunda da tekrar edelim: Üniversitemizde tüm birim, fakülte ve enstitülerin müdür ve koordinatörleri seçimle göreve gelmelidir. Şeffaf ve demokratik yollardan belirlediğimiz Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü müdürlerimiz bir an önce görevlerine atanmalıdır. Yüzüncü nöbetimizi bitirirken her zamanki talebimizi de unutmayalım: Bir kez daha, yüzüncü defa, atanmış Melih Bulu, Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez’in, bir gecede kurulan Hukuk Fakültesi’ne atanmış Selami Kuran ve görevlendirilmiş Muzaffer Eroğlu’nun istifasını talep ediyoruz. Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!