HABER MERKEZİ- Boğaziçi Üniversitesinde kayyum rektör atamalarını protesto ederken gözaltına alınan 14 öğrencinin “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak”, “görevi yaptırmamak için direnmek” ve “kara ulaşım araçlarını kaçırmak veya alıkoymak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmesi beklenen dava, büyük duruşma salonuna alınarak 10. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı.
Öğrencilerin avukatlarından Özlem Burçin Şahan, esas hakkındaki savunmaya geçmeden önce, avukatı olmayan sanıklar olduğunu ve mutalaa tebliğ edildiğini söyledi. Tanık olarak dinlenmesi gereken müştekilere ayrı duruşma açıldığını belirten Şahan, “Onlar buraya gelmeden esasa ilişkin beyanda bulunmamızı istiyorsunuz. Usul eksiklerini gidermenizi talep ediyorum” dedi.
Talebi reddeden hâkim, avukat Şahan’ın taleplerini yinelemesi üzerine duruşma salonu dışına çıkarılmasını istedi. Duruşmada bulunan izleyicilerin alkışlarla kararı protesto etmesinin ardından salona güvenlik görevlileri çağrıldı. İzleyicilerin çıkarıldığı duruşmayı gazeteciler ve milletvekilleri takip etmeye devam etti. Bu sırada hâkim, savcı ile birlikte salonu terk etti.
Hâkim ve savcının bulunmadığı duruşmada ismi okunan avukatlar dışında diğer avukatların salondan çıkması istendi. Avukatlar, hâkimin yazılı kararını görmek istediklerini söyleyip, yaşananlara tepki gösterince duruşma salonuna çevik kuvveti polisi çağrıldı. Avukatların itirazının ardından çevik kuvvet polisinin salondan çıkarılması sonrası hâkim ve savcı salona döndü. Hâkim, “Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmak isteyen var mı?” diye sordu. Avukat Mustafa Söğütlü, “30 Ocak tarihli duruşmada bir avukat vekillikten çekiliyor ve sanık vekilsiz kalıyor. Sanığa tebligat da yapılmıyor. Bugünkü duruşmada adil bir kararın verileceğini düşünmüyorum. Dosyadan çekilmenizi talep ediyoruz” dedi.
Esasa ilişkin beyanları tekrar soran hâkim, tutanağa “Savunma yapmak isteyen yok” şeklinde kayıt düşmek isteyince avukatlar tepki gösterdi. Hâkim, Avukat Burçin Şahan’ın tekrar dışarı çıkmasını istedi. Avukat Şahan, “Bizi dinlemiyorsunuz bile” dedi. Bunun üzerine hâkim, Şahan’a “Bir rahatsızlığınız mı var” diye sordu.
Duruşmanın ertelenmesini talep eden avukat Şuayip Bolat’ın ardından söz alan Avukat Sezin Uçar, “Meslektaşımızın hâkimin reddi talebi ile ilgili bir karar vermeniz gerekiyor” dedi. Bu talep konusunda daha önce karar verildiğini söyleyen hâkim, “Ben ifade özgürlüğüne önem veren birisiyim” iddiasında bulundu. Avukatların esas hakkındaki mütalaaya karşı herhangi bir söz söylemediği ve savunma hakkından vazgeçtiklerini tutanağa yazdıran hâkim, ara vermeden tepkilere rağmen kararını açıkladı.
Hâkim Talip Ergen, bir öğrenciye “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret etme” suçundan 1 yıl 2 ay hapis cezası, bir öğrenciye ise “kamu malına zarar vermek” suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
14 öğrenciye “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” ile “görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından da ayrı ayrı 6’şer ay hapis cezası veren hâkim, tüm öğrencilerin “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “kara ulaşım araçlarını kaçırmak veya alıkoymak” suçlamalarından beraatine hükmetti.