HABER MERKEZİ- Dünyada açlık, kıtlık ve salgın hastalıkların nedeni olan emperyalist-kapitalist sistem, BM gibi kuruluşları aracılığıyla kendi yarattığı sorunların sonuçları üzerine “uyarı” ve “tedbir” açıklamaları yapmaya devam ediyor. BM Dünya Gıda Programı adına yapılan açıklamada iki yüzlü bir biçimde açlık, savaş ve salgın gündemine yer verilirken BM de dahil olmak üzere emperyalist-kapitalist devlet ve kuruluşların bu sorunlardaki rolü gözlerden kaçırıldı.
BM’nin “açlık salgını” uyarısı koronavirüs salgını ortaya çıkmadan önce de sistemin krizinin ne boyutta olduğunu, bunun olası sonuçlarını ve salgınla birlikte daha da katlanacak problemleri gösteriyor.
Emperyalist kuruluş Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) dünyanın karşı karşıya olduğu ‘açlık pandemisi’ne dikkat çekerek bu yıl gıda ihtiyacında olacak insan sayısının ikiye katlanabileceği uyarısı yaptı.
Geçen yılın sonunda 135 milyon açlıkla yaşıyordu. WFP, çoğu ülkenin karantina uygulaması nedeniyle bu rakamın 265 milyona çıkabileceği uyarısında bulundu.
WFP Başkanı David Beasley, Salı günkü açıklamasında “Koronavirüs ortaya çıkmadan önce de birkaç farklı sebepten dolayı 2020’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük insanlık krizi yaşanacak yıl olduğunu söylüyordum” dedi.
“HER GÜN 821 MİLYON KİŞİ AÇ YATIYOR”
Beasley, WFP’den yazılı olarak yayınladığı demecinde “Bugün KOVID-19 ile sadece küresel sağlık salgınıyla değil aynı zamanda küresel bir insani felaketle karşı karşıya olduğumuzu vurgulamak istiyorum” dedi.
Beasley, dünya genelinde her gün 821 milyon kişinin aç yattığını vurgulayarak koronavirüs salgını sebebiyle 130 milyon kişinin daha aç kalacağını ifade etti. Beasley 2020 yılının sonunda toplamda 265 milyon kişinin aç kalacağını ifade etti.
“BİRKAÇ AY İÇİNDE KITLIK BAŞLAYABİLİR”
David Beasley, “Bu problemin giderilmemesi halinde 3 aylık süreçte her gün 300 bin kişi açlıktan ölecek. Bu rakama Kovid-19 salgının yarattığı açlık problemleri dâhil değil” şeklinde konuştu.
David Beasley, dünyanın şu an sadece yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgınıyla değil aynı zamanda “açlık salgınıyla” da karşı karşıya olduğu uyarısında bulunarak en kötü senaryoya göre yaklaşık 36 ülkede kıtlık görülebileceğini, 130 milyon kişinin daha yoksullaşacağını söyledi.
Beasley’in açıklamasında savaş, çevresel sorunlar veya ekonomik krizlerin vurduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde işsizlik ve diğer ekonomik sorunların da koronavirüs salgınıyla tetikleneceği öngörüsü yapılarak ekonomik açıdan daha zayıf olan bu ülkelere dışarıdan gelecek paranın da düşmesi söz konusu olabileceği belirtildi.