HABER MERKEZİ- Metal işçilerinin sağlık durumu ve olası risklere ilişkin saha araştırması yapan BİSAM, sonuçları kamuoyu ile paylaştı. Araştırma sonuçlarına göre her 6 metal işçisinden birinin işle ilgili hastalığı bulunurken, bu işçilerin ise yalnızda 5’te birine meslek hastalığı tanısı konulmuş durumda.
Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM), “İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yaş Günü” ilan edilmesi istenen 28 Nisan’da, metal işçilerinin mesleki sağlık riskleri ve sağlık durumlarına ilişkin saha araştırması sonuçlarını açıkladı. İstanbul Taksim’de Taxim Hill Hotel’de yapılan açıklamada açılış konuşmasını Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptı.
BİSAM raporunun Birleşik Metal’in örgütlü olduğu iş yerlerinden çıkan verilerle hazırlandığını söyleyen Serdaroğlu, “Sendikalaşmanın olmadığı, mülteci işçi çalıştıran fabrika ve iş yerlerindeki durumu siz düşünün. Örgütsüz işçiler çok daha ağır bir tablo ile karşı karşıya.” dedi.
‘AKP DÖNEMİNDE HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİ SAYISI 30 BİNE DAYANDI’
28 Nisan’ın “İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma Günü” olduğunu ancak Türkiye’de bugünün yok sayıldığını söyleyen Serdaroğlu, “Fabrika ve iş yerlerinde bugünü anlatıyor, işçilerle tartışıyoruz. AKP döneminde hayatını kaybeden işçi sayısı resmi rakamlara göre 30 bine dayandı.” dedi.
‘İŞÇİLER PANDEMİ DÖNEMİNDE ÖLÜM İLE İŞSİZLİK ARASINDA SEÇİM YAPMAK ZORUNDA KALDI’
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tahminlerine göre her yıl 1 milyon 200 bin kişinin meslek hastalığına yakalandığını, dünya sağlık örgütünün raporlarına göre ise 11 milyon kişinin meslek hastalığına yakalandığını ifade eden ve resmi rakamların bile birbirine uymadığını söyleyen Serdaroğlu, “Kayıt dışı çalıştırılan yerlerde neler yaşanabileceğini tahmin edebiliyorsunuzdur. İşçiler pandemi sürecinde ölüm ile işsizlik arasında seçim yapmak zorunda kaldı. Hayatın durdurulduğu günlerde bile işçiler fabrikalara gönderildi. Yokluk, yoksulluk emekçileri yoğun bir şekilde sarmış durumda.” dedi.
Serdaroğlu, iş cinayetlerinin ve meslek hastalığının önüne geçilmesi için Birleşik Metal’in önerilerini şöyle sıraladı:
– Sendikal örgütlenmenin, hak ve özgürlüklerin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
– Kiralık işçilik, taşeron ve diğer güvencesiz çalışma biçimleri ortadan kaldırılmalıdır. İnsan onuruna yaraşır işler yaratılmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği politikaları toplumsal cinsiyete duyarlı hale getirilmelidir.
– İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanının, piyasanın kar döngüsünün bir parçası olmaktan çıkarılmalıdır. Bu karşı denetimler açısından özerk ve demokratik bir yapının sendikalar, meslek oda ve üniversiteler ile oluşturulması sağlanmalıdır.
– Koruyucu ve önleyici politikalara öncelik verilmeli. Sağlık ve güvenlik alanına yönelik cezalar caydırıcı nitelikte olmalıdır.
– İş kazaları ve meslek hastalıkları kayıt dışı ile mücadelenin ayrılmaz bir parçası olarak ele alınmalıdır.
– Meslek hastalıklarının tespitine yönelik prosedürün sadeleşmesi ve kısaltılması hedeflenmelidir.
‘ANA METAL ÜRETİMİ YAPAN İŞLETMELERİN YÜZDE 25’İ TÜRKİYE’DE’
Ardından Mesleki Sağlık Riskleri ve Sağlık Durumları saha araştırması sonuçlarını paylaşan Dr. Elif Hatman Altundaş, metal sektöründeki bin 400’ün üzerinde işçi, 121 iş yerinden alınan verilerle yapılan araştırmanın neden metal sektöründe yapıldığını “Metal sektörü hem nitelik hem de nicelik olarak önemli, OECD ülkeleri arasında ana metal üretimi yapan işletmelerin yüzde 25’i Türkiye’de yer alıyor” sözleriyle açıkladı.
‘HER 6 İŞÇİDEN BİRİNİN İŞLE İLGİLİ HASTALIĞI VAR’
Yaş ortalamasının 36,5 olduğunu işçilerin sadece yüzde 7,6’sının kadın olduğunu anlatan Altundaş, “Araştırmaya göre işçilerin çalışma ortalaması 17 yıl. Her 2 işçiden biri ya meslek lisesi mezunu ya da mesleki eğitim almış durumda. Her 3 işçiden biri fazla mesaiye kalıyor. Her 6 işçiden birinin işle ilgili hastalığı var ancak bunların yalnız 5’te birine meslek hastalığı tanısı koyulmuş durumda.” dedi.
‘İŞÇİLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU SAĞLIKLI OLDUĞU YANILGISINA DÜŞMEKTEDİR’
Metal işçilerinin büyük çoğunluğunun kas ve iskelet hastalıklarına yakalandığını ancak yapılan araştırmada işçilere şu anki sağlık durumları sorulduğunda sağlık durumunun iyi olduğu yanıtını aldıklarını belirten Altundaş, “Bunun sebebi eğer işçi sağlığının kötü olduğunu söylerse işten atılma riskiyle karşı karşıya kalacaktır. İşçilerin büyük çoğunluğu sağlıklı olduğu yanılgısına düşmektedir.” dedi.
Kaynak: İleri Haber