Birleşmiş Milletler Çevre Programı: Yıllık yaklaşık 400 milyon ton plastik atık üretiliyor

HABER MERKEZİ- Birleşmiş Milletler Çevre Programı plastik atık akışının durdurulması için sistematik bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Çevre Programının verdiği bilgiye göre dünyada 1950-1970 yılları arasında kullanılan plastik kullanımı kontrol edilebilir derecedeydi. Ancak plastik üretimi ve beraberinde gelen plastik atıklar 1970’lerden sonra ciddi bir artış göstermeye başladı. Şu anda yıllık yaklaşık 400 milyon ton plastik atık üretiliyor. Eğer bu duruma bir el atılmazsa küresel üretimin 2050 yılına kadar 1.100 milyon tona ulaşacağı düşünülüyor. Çevre Programı şu ana kadar küresel olarak üretilen 7 milyar ton plastik atığın sadece yüzde 10’undan da azının geri dönüştürülebildiğini belirtiyor.

EN ÇOK HANGİ ÜRÜNLERDE PLASTİK KULLANILIYOR?

Birçok insanın günlük hayatında yer edinen plastikler en çok yeme-içme kaplarıyla ortaya çıkıyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı plastiklerin yaklaşık yüzde 36’sının tek kullanımlık yiyecek ve içecek kapları için üretildiğini açıklıyor. Bunların yaklaşık yüzde 85’inin de kontrolsüz atıklara dönüştüğünü söylüyor. Program, sigara izmaritlerinin de çevrede bulunan en yaygın plastik atık ürünü olduğunu söylüyor. Sigara izmaritleri küçük plastik lifler içeriyor. Sigara izmaritlerinden sonra ise çevrede en yaygın bulunanlar plastik şişeler, bakkal poşetleri ve pipetler.