Gazetemiz Yeni Demokrasi’nin yeniden yayın hayatına başladığı 3 Ocak 2018’den bugüne bir yılı geride bırakıyoruz. Bu bir yıl bizler için herhangi bir yıl değildi. Sağ tasfiyeciliğin özellikle yayın alanında yarattığı ideolojik-siyasi tahribat ve burjuva yasallığına dayanarak gerçekleştirdiği gasbın ardından; kolektifin, MLM’nin ve Kaypakkaya çizgisinin sesi olacak şekilde yayın faaliyetimizin ‘kaldığı yerden’ devam ettirilmesi gerekiyordu. Sağ tasfiyeci grup burjuva yasallığına dayanan gasp çizgisini ihbarcılıkla taçlandırmış, dosta düşmana gerçek niteliğine dair temel nitelikte veri sunmuştu. Yeni Demokrasi olarak devrimci ilkelerden ödün vermeden, bu tasfiyeci saldırıyı ve söz konusu karşı devrimci pratiği ortaya koyarak, sabır ve ısrarla yolumuza devam ettik. İçinde bulunulan dönem sağ tasfiyeciliğin ve reformizmin gelişme gösterdiği; proleter ideolojiye, devrimci mücadeleye ve iktidar bilincine saldırıların yoğunlaştığı; kitlelerin, başta seçim dönemleri olmak üzere düzen içi hayallerin kuşatmasında tutulduğu bir dönemdi. Dönemin bu özellikleri gazetemizin ve tüm araçlarıyla birlikte yayın faaliyetimizin içeriğinin ve rolünün şekillenmesinde de belirleyici oldu. Bu genel özelliklere paralel olarak, basın ve gazetecilik alanında kendini gösteren burjuva anlayışlara karşı Yeni Demokrasi olarak devrimci ve örgütlü basın faaliyetlerine ivme kazandırmak en önemli hedeflerimizden biriydi.
Gazetemiz bir yıl önceki ilk sayısıyla beraber, kolektifin sesi olmayı yeniden tesis etme yanında her türden MLM dışı çizgi ve görüşe karşı da aktif ideolojik mücadele yürütme hedefiyle yola çıktı. Ve bu noktada kolektif bir çabayla önemli bir mesafe kaydedildiğini söyleyebiliriz. Yakalanan düzeyi kuşkusuz yeterli görmüyor ve daha ileriye taşımamız gerektiğini biliyoruz. Bugün halen içerik, yazım ve teknik gibi konularda önemli yetmezliklerimiz olduğunun bilincindeyiz. Bu yetmezliklerin bir kısmı nesnel ve fiziki birtakım koşulların etkisiyle ortaya çıkmış olsa da koşulların etkisini en aza indirecek şekilde daha bilinçli ve daha disiplinli bir çalışma görevi önümüzde durmaktadır.
Gazetemiz Yeni Demokrasi’nin bir yıl önceki ilk sayısından itibaren okur kitlesinin yoğun ilgisi, coşkusu ve sahiplenişiyle yol aldığını belirtmeliyiz. Sadece basılı alanda değil özellikle internet alanında bu ilgi ve sahipleniş kendini göstermiş, gazetemizin ve taşıdığı her türlü bilginin daha geniş kesimlerle buluşmasına önayak olmuştur. Gazetemizin hazırlanmasından dağıtımına kadar olan tüm aşamalarda kolektif bir emek ve çaba söz konusudur. Bu anlamda ileriye doğru atılan her adım kolektiftir ve onun ürünüdür. Bu noktada hapishanelerde bulunan yoldaşlarımızın ve okurlarımızın tüm engelleme ve sınırlamalara karşın bize sundukları katkıya özel bir vurgu yapmak yerinde olacaktır. Tutsak yoldaşlarımızın gazetemize ve yayınlarımıza dair ortaya koyduğu görüş ve değerlendirmeler bizlere ışık tutmaya devam etmektedir.
Gazete ve yayın çalışmalarımızın gelişimi, tüm yetmezliklere karşın belli periyot ve planlamalar dahilinde bir irade ve disiplini şart koşuyordu. Birtakım aksaklıklar dışında bu iradenin yaşam bulduğunu belirtebiliriz. Diğer yandan daha ilk sayımızda yayın çıkarmayı amaçlaştıran bir politikamız olmadığını belirtmiş ve şöyle demiştik: “Esas olan işçi sınıfı ve ezilen kesimleri doğru temelde bilinçlendirme ve örgütleme görevini yerine getiren bir yayın politikasıdır. Bu başarıldığı oranda kitlelerin gerçek sorunlarını görme, bu sorunlara doğru politikayla temas etme ve genel çağrıların ötesinde somut çağrılarda bulunabilme şansına sahip olabiliriz.” Bu görev halen geçerliliğini korumakta ve ciddi bir ihtiyaç olarak orta yerde durmaktadır. Dönemin ihtiyaçlarına uygun olarak ideolojik-politik bağlamda gazetemizin önemli bir rol üstlendiğinden ve bunun örgütleyici bir potansiyeli bulunduğundan bahsedebiliriz. Ancak gazetemizin sınıf mücadelesinin somut alan ve koşullarından yeterince beslenebildiğini ve bu anlamda örgütleyici niteliğinin yeterince açığa çıktığını söyleyemeyiz. Bu gerçeklik ancak tüm yoldaşlarımızın ve okurlarımızın kolektif emeği ve çabasıyla giderilebilecektir. Gazetemizin içerik olarak sınıf mücadelesinin canlı koşullarından ve alanlarından beslenmesi ve yine gazetemizin işçi sınıfı ve ezilen kitlelere taşınması sorunu önümüzdeki dönemde daha fazla tartışmamız ve yoğunlaşmamız gereken konulardan birini oluşturmaktadır.
Gazetemiz Yeni Demokrasi bir yılını geride bırakırken 2019’la başlayacak olan yeni yayın yılında daha nitelikli ve gelişkin bir yayın çalışmasını önüne hedef koymaktadır. Bu hedefin gerçekleşmesi en başta gazetemizin ve yayın çalışmalarımızın kolektif niteliğinin artırılmasından geçmektedir. Diğer her türlü çabanın üzerinde yükseleceği ve anlam kazanacağı ana halka burasıdır. Yeni Demokrasi olarak en başta belirttiğimiz gibi: “Her okur ve dağıtımcı aynı zamanda gazetemizin yazarı, üreteni ve bilgi kaynağıdır. Her okur ve dağıtımcı öneri ve değerlendirmeleriyle gazetemizin gelişimini sağlayan doğal editörlerdir. Bunlar kolektif bir yayının olmazsa olmazlarıdır. Yayının kolektif üretimi başarılamadığında kendini tekrar eden bir çalışmaya bürünmesi ve temel amaçlarından uzaklaşması kaçınılmazdır. Bu durumda yayın faaliyetinin zenginleşerek kendini yeniden üretmesi mümkün olmayacaktır.” Bugün karşılaştığımız birtakım güçlüklerin, bizi belli sınırlara hapseden ve rutinleşme eğilimi gösteren hatalı tutumların giderilmesinin yolu, gazetemize hayat kazandıran kolektif emek ve bilinçten geçmektedir. Yayın faaliyetimizin daha gelişkin bir biçimde yeniden üretiminin gerçekleştirilebilmesi yine kolektif bir emek ve çaba gerektirmektedir.
Bir yılı geride bırakırken yetersizliklerimizin ve söz konusu ‘kolektif’ ihtiyacın daha somut bir biçimde ve her yönüyle tanımlanması, daha nitelikli ve daha yaygın bir yayın faaliyeti için zorunludur. Bu amaca uygun olarak gazetemiz ve yayınlarımıza dair kolektif bir tartışma ve değerlendirmenin yapılması yerinde olacaktır. Tüm okurlarımızdan ve yoldaşlarımızdan beklentimiz içerikten biçime ve teknikten dağıtıma kadar gazetemize ve yayın çalışmalarımıza dair her türlü görüş, değerlendirme ve önerilerini bizlere iletmeleridir. Bu amaçla belli alanlarda ortak tartışma ortamları yaratmayı hedefliyoruz. Ancak bununla yetinilmeyip özellikle yazılı temelde görüş, değerlendirme ve önerilerin gazetemize iletilmesini önemsiyoruz. Yayın çalışmalarımızı şekillendirirken okurlarımızdan gelecek toplu ya da bireysel her bir değerlendirme temel referans kaynaklarımızdır. Gazetemizin işçi sınıfı ve kitlelerle buluşabilmesi; onlardan beslenebilmesi ve onların ihtiyaçlarına yanıt olabilmesi için her bir alanda okurlarımızın sunacağı görüş ve değerlendirmeler önemlidir. Yeni yayın yılında daha nitelikli ve daha yaygın bir yayın faaliyeti için kolektif tartışmayı ve kolektif iradeyi açığa çıkaralım. Gazetemiz Yeni Demokrasi’yi ve yayınlarımızı sahiplenelim, halkla buluşturalım…