HABER MERKEZİ- Basın meslek örgütleri gazetecilere şiddet uygulayan polislerin suç işlediğini belirterek “Bu gidişe hep birlikte dur demeliyiz” dedi. Basın örgütleri yaptıkları açıklamayla düzenlenecek olan fotoğraf makinesi, not defteri bırakma eylemine çağrı yaptı.
Basın örgütleri tarafından yapılacak basın açıklamaları Ankara Valiliği önünde 11.30’da, İstanbul Valiliği ve İzmir Valiliği önünde ise 14.00’de olacak. Ortak açılama yapan basın meslek örgütleri ise şöyle:
Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın-İş, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Samsun Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Haber Kameramanları Derneği polis şiddetine karşı bir açıklama yayımladı.
“YAŞANANLAR ÇOK TEHLİKELİ BOYUTA ULAŞTI”
Türkiye’de haklarını aramak için sokağa çıkan yurttaşları takip etmenin, haberleştirmenin gazetecinin kamusal görevi olduğu belirtilen açıklamada “Meslektaşlarımız son günlerde tüm toplum adına bu görevlerini yürütürken ağır şiddetle karşı karşıya kalmaya başladı. Yaşananlar çok tehlikeli bir boyuta ulaştı.” dedi.
Meslek örgütleri Taksim’de yapılmak istenen Onur Yürüyüşü eylemini izlemeye çalışan çok sayıda gazetecinin darp edildiğini, gözaltına alınmak istendiğini, görüntü almalarının engellendiğini, makinelerindeki görüntülerin silinmek istendiğini hatırlatarak artık gazeteciler görevlerini yaparken ölümle de yüz yüze kaldığını ve bunun son örneğinin de Taksim’deki Onur Yürüyüşünü takip eden AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ın uğradığı şiddet olduğunu aktardı ve “Haksız ve hukuksuz şekilde Kılıç’ın görev yapmasını engelleyen polis, yere yatırdığı meslektaşımızın boynuna diziyle bastırarak ölümle sonuçlanabilecek bir şiddet sergiledi” dedi.
“ELLERİNİZİ GAZETECİLERİN ÜZERİNDEN ÇEKİN!”
ABD’de bir polis tarafından aynı yöntemle boğazına çökülerek öldürülen George Floyd’un görüntülerinin tüm dünyada infial uyandırdığı ve ülkemizdeki güvenlik güçlerinin bunu örnek alırcasına şiddet uygulamasının herkesi derinden endişelendirdiğine dikkat çekilen açıklamada “Emniyet güçleri bu hareketleri ile halkın gerçekleri öğrenme hakkını engellemektedir, nefessiz bıraktıkları yalnız meslektaşımız değil, halkın bu hakkıdır. Gösterileri izleyen gazetecilerin görüntü almasını engellemeye yönelik İçişleri Bakanlığı genelgesi hukuka ayrılıktan davalıktır. Tüm basın meslek örgütleri bu genelgeye tepkilerini gösterdi, Danıştay’da dava açıldı.” dedi.
Meslek örgütleri şöyle devam etti: “Bu şiddet uygulamasının amacı basını bezdirmek ve görevini yapmaktan uzak tutmak ise, bu amaca ulaşmanın mümkün olmadığını bir kez daha gür bir sesle haykırıyoruz. Bu kabul edilemez anlayışı şiddetle kınıyoruz. Tepkimizi dile getirmek için tüm meslektaşlarımızı üç ilde Valilik önüne kameralarımızı, fotoğraf makinelerimizi, not defterlerimizi bırakarak, şiddeti barışçıl şekilde protesto etmeye çağırıyoruz. Gazetecilere şiddet uygulanmasını kanıksamayacağız, asla kabul etmeyeceğiz! Ellerinizi gazetecilerin üzerinden çekin! Bu ablukayı dayanışma ile kıracağız!”