HABER MERKEZİ- Bangladeş’te 200’den fazla çay plantasyonunda çalışan yaklaşık 150 bin işçi, günlük bir dolarlık ücretlerinin yüzde 150 oranında artırılması talebiyle cumartesi günü greve gitti.
Ülkedeki çay işçilerinin çoğu, sömürge dönemi İngiliz ekicileri tarafından plantasyonlara getirilen işçilerin torunları olan “alt kastlardaki” Hindulardan oluşuyor.
Evrensel’in AFP’den aktardığına göre 50 yaşındaki Anjana Bhuyian isimli işçi, aldıkları paranın diğer temel ihtiyaçlar bir yana, yiyecek almaya bile ancak yettiğini söyledi: “Bir günlük ücretle bir litre yemeklik yağ bile alınamıyor. O zaman beslenmemizi, ilaçlarımızı ya da çocuklarımızın eğitimini nasıl düşünebiliriz?”
Çay işçilerinin örgütlü olduğu sendikalar, enflasyonun yükselmesi ve para biriminin değer kaybetmesi nedeniyle günlük ücretin 300 takaya çıkarılmasını talep ediyor. Ülkedeki 232 çay bahçesinde çalışan işçilerin dört gün süren iki saatlik iş bırakma eylemlerinin ardından cumartesi günü geniş çaplı bir greve başlandığı duyuruldu.
Bangladeş Çay İşçileri Sendikası Komite Üyesi Sitaram Bin, “Yaklaşık 150 bin çay işçisi greve katıldı.” “Yetkililer taleplerimize kulak vermediği sürece hiçbir çay işçisi çay yaprağı toplamayacak ya da yaprak işleme tesislerinde çalışmayacak” dedi.
Araştırmacılar, ülkenin en ücra bölgelerinde yaşayan çay işçilerinin on yıllardır endüstri tarafından sistematik olarak sömürüldüğünü söylüyor.
Çay işçileri üzerine çalışan, Çevre ve İnsani Kalkınma Derneği’nin Direktörü Philip Gain, “Çay işçileri günümüzün köleleri gibi” dedi.
Bangladeş çalışma koşullarının ve işyeri güvenliğinin en kötü durumda olduğu ülkeler arasında bulunuyor. Dhaka Tribute gazetesine göre son 20 yılda işyerlerinde çıkan 26 yangında en az 2 bin işçi hayatını kaybetti. Daha geçen yıl Bangladeşli çocuk işçiler bir fabrika yangınında yaşamlarını yitirmişlerdi.
Ayrıca Rana Plaza binasının çökmesi sonucunda ise 1100’den fazla konfeksiyon işçisi hayatını kaybetmişti.