HABER MERKEZİ- Anayasa Mahkemesi, hapishanede yazdığı ve yaşadığı hukuki süreci anlattığı mektubu sansürlenen hükümlünün başvurusunu sonuçlandırdı.
Hükümlünün haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine hükmeden mahkeme, 2 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneğine (CİSST) gönderilmek istenen mektupla ilgili değerlendirmede bulunan AYM, “İnsan hakları alanında faaliyet gösteren sivil organizasyonlara ve kamu makamlarına ulaştırılmasını engellemesi kabul edilemez” dedi.
“ÇEVİRİ YAPTIRACAK DURUMUM YOK”
Rauf Erdem, “Anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkışmak” suçundan Silivri 6 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesi’nde hükümlü bulunuyor.
5 Eylül 2017’de Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneğine bir mektup yazarak yaşadığı hukuki süreci anlattı:
“2004’de 4616 sayılı yeni yasadan faydalandırıldık ve bu karar hiç kimse tarafından itiraz edilmediği için otomatik olarak onaylandı. Bu karar benim elime 6 yıl aradan sonra ulaştı… Ben de buna dayanarak tahliyemi istedim onlar da infazla ilgili işlem yapıp 21/11/2016 tarihinde beni tahliye ettiler… Tahliye edildiğim gün Savcı karara 11. Ağır Ceza’ya itiraz etmiş. 11. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı yerinde görerek tutuklama çıkarmış…”
Erdem bir ev baskınında gözaltına alınıp tekrar tutuklandı. Mektubunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurmak istediğini yazdı:
“…Şimdi AİHM’e üç adet başvurum olacak fakat çeviri yaptıracak durumum yok. Başvuruları yazıp çeviri yaptırıp oradan göndermeniz mümkün mü?”
Cezaevi Disiplin Kurulu “sakıncalı mektup değerlendirme kararıyla” mektubun alıkonulmasına karar verdi.
Kararda, mektubun içeriğinde Ceza İnfaz Kurumunun asayişini ve güvenliğini tehlikeye düşüren, görevlileri hedef gösteren, terör ve çıkar amaçlı suç örgütü veya diğer suç örgütleri mensuplarının haberleşmelerine neden olan, kişi veya kuruluşları paniğe yöneltecek yalan yanlış bilgiler olduğu gerekçesine yer verildi.
Erdem’in Silivri 2. İnfaz Hâkimliğine ve ardından Silivri Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı başvurular, Disiplin Kurulu kararı haklı bulunarak reddedilince 8 Aralık 2017’de AYM’ye bireysel başvuru yaptı. AYM 10 Mart 2020’de verdiği kararının gerekçesini geçen hafta açıkladı.
AYM: MEKTUBUN NERESİ “SAKINCALI”?
Anayasa Mahkemesinin haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine hükmettiği gerekçeli kararında, alıkonulan mektubun, “içeriğinde yer alan hangi sözlerin muhatabına ulaştırılmasının ne suretle sakıncalı olduğu açıklanmadığı” ifade edildi.
Ayrıca, yasal bir hak örgütü olan CİSST’e mahpusların mektup yazmasının engellenemeyeceği belirtildi:
“Mektubun muhatabının derneklerle ilgili mevzuata uygun olarak kurulmuş, insan hakları alanında faaliyet gösteren bir dernek olduğu hatırda tutulmalıdır.
“Mektup gönderme ve almanın ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin ve tutukluların dış dünyayla bağlantısında en önemli araçlardan biri olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak, ceza infaz kurumu, dış dünyayla yeterli bir iletişim sürdürmelerinde mahkûmlara yardım etmeli ve bunun için onlara uygun desteği sunmalıdır.
“Başvurucunun ileri sürdüğü iddiaların gerçeğe uygun olmadığı değerlendirilse bile Ceza İnfaz Kurumu idaresinin bu iddiaların insan hakları alanında faaliyet gösteren sivil organizasyonlara ve kamu makamlarına ulaştırılmasını engellemesi kabul edilemez.”