HABER MERKEZİ- Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP’nin “kapatma davasında karar seçim sonrasına bırakılsın” talebini reddetti. Kararın oy birliği ile alındığı belirtildi.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP’nin kapatma davasının, 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi sonrasına bırakılması için AYM’ye başvurduklarını açıklamıştı.
Anayasa Mahkemesinde başvuruyla ilgili görevlendirilen raportör, HDP’nin talebinin reddedilmesini istemişti. Raportör, “mahkemenin gündeme hâkim olduğu, kapatma davası dosyasının da yeterince hacimli olduğu” iddiasında bulunmuştu.
Yüksek Mahkeme, HDP’nin talebini reddetti. Kararın oy birliği ile alındığı açıklandı.
BAHÇELİ, AYM’Yİ HEDEF ALMIŞTI
Hafta başında, AYM’nin başvuruyu 25 Ocak’ta ele alacağı yönünde haberler basına yansımıştı.
Devlet Bahçeli de salı günü MHP’nin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada AYM’yi hedef almıştı. Bahçeli, “Anayasa Mahkemesinin HDP’nin talebiyle, 25 Ocak tarihinde, kapatılma davasının seçim sonrasına bırakılmasını görüşecek olması adalet ilkelerine tamamen aykırıdır” iddiasını sürmüştü. Ardından da “Bu neyin görüşmesi, neyin arayışı, neyin hazırlığıdır? HDP kapatılmalıdır, hem de vakit kaybetmeksizin, hukuken defteri dürülmeli, kapısına kilit asılmalıdır. AYM’nin zamana oynama teşebbüsü terörün değirmenine su taşımaktır.” demişti.
HDP’NİN HAZİNE HESAPLARINA BLOKE KONULMUŞTU
Ceza davası prosedürü izlenen kapatma davası sürecinde, Yüksek Mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına 5 Ocak’ta bloke konulmasına hükmetmiş ve HDP’ye buna ilişkin savunma yapması için bir aylık süre vermişti.
HDP’nin buna ilişkin cevabının ardından Hazine yardımlarına bloke konulmasına ilişkin karar, AYM Genel Kurulu tarafından tekrar ele alınacak. Heyet, gelecek cevabın ardından kararın kaldırılmasına veya tedbir hükmünün devamına karar verebilecek.
DAVA SÜRECİ
Kapatma davasıyla ilgili süreçte, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, sözlü açıklamasını 10 Ocak 2023’te yaptı.
HDP yetkililerinin, belirlenecek bir günde sözlü savunmasının ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.
Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.