AYM, Bolu F Tipi Hapishanesi’nde tutsak Deniz Şah’a uygulanan işkenceyi kabul etti

HABER MERKEZİ- Anayasa Mahkemesi (AYM) Bolu F Tipi Hapishanesi’nde gardiyanların uyguladığı şiddetle ilgili şikayetine rağmen etkili soruşturma yürütülmeyen tutsak Deniz Şah’ın başvurusunu kabul etti ve tazminata hükmetti.

Yüksek Mahkeme’nin Resmî Gazete’de yayımlanan kararına göre, Bolu F Tipi Hapishanesi’nde tutsak olan Deniz Şah, 3 Nisan 2018’de Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SGEBİS) odasından dönerken oturma eylemi yapmak istemesi üzerine gardiyanların şiddetine maruz kaldı.

DARP EDİLDİ, YERDE SÜRÜKLENDİ, DİSİPLİN CEZASINA ÇARPTIRILDI

Yüzü ve vücuduna çok sayıda darbe alan, yerlerde sürüklenen tutsak, gördüğü şiddeti protesto edince disiplin cezasına da çarptırıldı. Olayın ardından talep etmesine rağmen kurum doktoruna görünme talebi reddedilen Deniz Şah, ertesi gün Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘kötü muameleye maruz kaldığına’ dair şikâyette bulundu.

Başsavcılığın olayın araştırılmasını istediği hapishane yönetimi, ‘iddiaları doğrulayan herhangi bir delile ulaşılamadığı’ cevabını verdi.

AYM İHLALİ GÖRDÜ, TAZMİNATA HÜKMETTİ 

Anayasa’nın 17. Maddesi’ndeki ‘Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz, kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya ve muameleye tabi tutulamaz’ hükmüne atıf yapan AYM, bu maddeyle güvence altına alınan ‘kötü muamele yasağı’nın ihlal edildiğine karar verdi.

Kararın ‘kötü muamele yasağının ihlaline ilişkin sonuçların ortadan kaldırılması için Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar veren Yüksek Mahkeme, Deniz Şah’a 45 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

BAKAN BOZDAĞ, “TÜRKİYE’DE VE CEZAEVLERİNDE İŞKENCE YOKTUR” DEMİŞTİ 

Geçtiğimiz temmuz ayında açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye’de ve hapishanelerinde işkence olduğuna dair açıklama ve iddialara tepki göstermişti. Bozdağ, “Türkiye cezaevlerinde ve Türkiye’de işkence yoktur. Somut tek bir örnek kimse gösteremez” demişti.