HABER MERKEZİ- Mardin’in Derik ilçesinde 1993-1994 yılları arasında 13 köylünün katledilmesinden sorumlu tutulan Türk Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil, hakkında açılan davanın 21 Mayıs 2014 tarihinde görülen duruşmasında beraat etmişti. Söz konusu kararın 2 Haziran 2015 tarihinde Yargıtay tarafından onanması üzerine 13 köylünün avukatları, dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşımıştı.
YAŞAM HAKKI İHLALİ YOKMUŞ!
MA’nın haberine göre, AYM, “yaşam hakkının ihlali” ve “kötü muamele yasağının ihlali” gerekçeleriyle yapılan başvuruyu 4 yıl sonra karara bağlayarak, “kabul edilemez” buldu. Yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin “dayanaktan yoksun” ibaresini kullanan AYM, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin ise “kişi bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna” şeklinde görüş belirtti.
AYM kararında, 13 kişinin öldürülmesine ilişkin açılan dosyanın ne şekilde yeniden başlatıldığının tespit edilemediği iddia edilerek, katledilen ve kaybedilen kişilerle ilgili olayların yaşandığı tarihte bir başvuru olmadığını belirtti. Kararda, sadece 1 Ocak 2010 tarihinde Pero Aydın hakkında “kayıp şahıs aranıyor” ibareli bir kayıt olduğu bilgisine yer verildi.
Soruşturmanın “kendi bütününde tatmin edici” olduğunu ileri süren AYM, yaşam hakkı ihlali olmadığını savundu.
AYM, “etkili soruşturma yapılmaması, işkence ve kötü muamele yasağı ile etkili başvuru haklarına aykırılık oluşturduğu” gerekçesini de “kabul edilemez” buldu.
AYM, oy birliği ile aldığı kararda, ayrıca yargılama giderlerinin de başvurucular üzerine bırakılmasını kararlaştırdı.
‘KÜRTLERE KARŞI İŞLENEN SUÇLAR CEZASIZ KALIYOR’
Dava avukatlarından Erdal Kuzu, AYM kararını Türkiye’de Kürtlere karşı işlenen suçlarda uygulanan “cezasızlık” politikasının bir devamı olduğunu belirtti. Av. Kuzu, dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını aktardı.
TERFİ ETTİRİLDİ
Mardin’in Derik ilçesinde 1993 ile 1994 yılları arasında Seydoş Çeviren, Yusuf Çeviren, Abide Çeviren, Ahmet Çeviren, Ramazan Çeviren, Mehmet Nejat Arıs, Piro Ay, Vejdin Avcıl, Mehmet Erek, Ramazan Erek, Ahmet Erek, Mustafa Aydın ve Mehmet Faysal Ötün ‘faili meçhul’ cinayete kurban gitmişti.
Hakkında 13 kez ağırlaştırılmış hapis cezası istenilen Çitil, 21 Mayıs 2014 tarihli karar duruşmasında beraat etti. Yargılama sırasında Ankara Bölge Jandarma Komutanı olan Çitil, 8 Haziran 2015 tarihli Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararında terfi ettirilerek Tümgeneral oldu. 8 Ağustos 2015’te Diyarbakır Bölge Jandarma Komutanlığı’na atanan Çitil, 22 Temmuz 2017’de ise Jandarma Genel Komutan Yardımcılığı’na terfi ettirildi.