HABER MERKEZİ- Çalışma Bakanlığı ve Türk İş yönetimi eliyle bu sene erken başlatılan asgari ücret tartışmaları, eriyen TL ve asgari ücret konusunda egemenlerin kaygı duyduğunu gösteriyor. Tartışmaların erken başlatılması, gerçeğin üstünün örtülmesi ve algının yönetilmesi amacıyla yapılırken sözde ‘yüksek zam’ söylemleri de piyasaya sürüldü.
Ortaya sürülen “kulis” bilgilerine göre, enflasyon hedefine paralel asgari ücrette en az yüzde 25 oranında artış yapılacağı ve asgari ücretin 3 bin 500 ile 3 bin 700 TL civarında olacağı ileri sürülüyor.
Türk-İş ise artan enflasyon nedeniyle asgari ücretin şu anda 3 bin 772 TL olması gerektiğini savunuyor. Türk İş’in ileri sürdüğü ilk rakamın her zaman algı yönetimi olduğu ve zaten Bakanlık ile Türk İş arasında bir rakam belirlendiğini unutmaksızın ortaya atılan rakamları incelemekte fayda var.
“YÜZDE 25” SIFIRIN ALTINDA ZAM DEMEKTİR
Türkiye’de net asgari ücret bu yıl başında yüzde 2,56’lık artışla 2 bin 825 TL’ye çıkmıştı. Dolar kurunun yıl başındaki seviyesi ise 7,37 liraydı. Yani yıl başında asgari ücretlinin kazancı 383 dolara tekabül ediyordu. Doların 9,7’lerde seyrettiği bugünlerde asgari ücret de 290 dolara denk düşüyor.
Sene başında 2 bin 825 TL olan asgari ücrete iddia edildiği gibi yüzde 25 oranında zam yapıldığını varsayarsak 706 TL artışla 3 bin 531 rakamını elde ederiz. Yine sene başında 383 dolar olan asgari ücreti, hiç zam olmaksızın döviz kuru üzerinden hesaplarsak asgari ücret 3 bin 718 TL’ye denk gelmektedir. Bu durumda yüzde 25 zam -187 TL’ye denk gelmekte yani eksi zam anlamını taşımaktadır.
TÜRK İŞ BÜROKRASİSİ, PATRONLARI VEDAT BİLGİN’İN İZİNDE
Bu durumda Türk İş’in önerdiği rakam da “sıfır zam” anlamına gelmektedir ve kuşkusuz Türk İş bürokrasisi bu önerinin de arkasında durmayarak yeni patronları olan Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in suyuna gidecektir. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay “45 senedir asgari ücreti konuşuyoruz. Bu sene 45 seneye bedel bir sene. Onun için toplumu tebessüm ettirecek, bizim razı geleceğimiz bir tablo çıkarsa biz de altına imza atarız.” dese de önerdiği rakam bile tam tersini gösteriyor. Bir yılda 893 TL eriyen asgari ücret karşısında Türk İş’in önerdiği zam da gerçek bir artışa tekabül etmiyor.
Ülkemizde “asgari ücret” genel ücret olarak uygulanmakta ve yine milyonlarca işçi asgari ücretin de altında çalıştırılmaktadır. Ülkemizde yoğun olan kayıt dışı çalıştırma, göçmen emeğinin ciddi bir düzeye çıkmasıyla daha da artmış oldu. Yine birçok bölgede asgari ücret üzerinden ücretler ödense de yatırılan paranın bir bölümünün geri patrona iade edildiği biliniyor. Bu koşullarda asgari ücret daha büyük bir köleliği getiriyor ve tüm işçiler üzerinde bir baskı mekanizması olarak kullanılıyor.