Mahkemenin Cerattepe bölgesindeki maden aramaya ilişkin ÇED raporunu iptaline karşı yeni başvuru süreci başlatan Cengiz Holding’in “halkı bilgilendirme toplantısı” Artvinliler tarafından protesto edildi.
Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı verdiği ve Rize İdare Mahkemesi’nin yürütmesini durdurduğu maden için şirketin tekrar Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatmasına dair tepkiler sürüyor. Şirketin daha önce düzenlemek istediği, ancak tepkiler sonucu iptal ettiği “halkı bilgilendirme toplantısı” halkın protestosu nedeniyle sonuca ulaşmadı.
Toplantının yapıldığı Nihat Gökyiğit Kongre Merkezi’nde salona gelen halk, salonu “Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez” sloganları ile terk etti.
Toplantı salonunda sadece şirket temsilcileri ve çalışanlarla projenin destekçileri kaldı.
“ASLA KABUL ETMİYORUZ”
Toplantıyı protesto ederek çıkan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, Artvin halkının 30 yıldır madencilik yapılmasın, yaşam bitmesin diye mücadele ettiğini vurguladı.
Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen yeniden süreç başlatılmasının hukuka ve halka hakaret olduğunu belirten Karahan, “Üstelik alanı biraz daha büyüterek eski ÇED raporunun aynısını ortaya bıraktılar. En başta söylendiği gibi en yukarıdan en aşağıya kadar tüm Artvin kentinde heyelanlar tetiklenmeye başladı. Şimdiye kadar kazanılan tüm hukuksal kararlarda madenciliğin yapılamayacağı kararına rağmen yeniden ÇED ile karşımıza çıkılmasını asla kabul etmiyoruz” dedi.
Hiç durmadan daha büyük bir kararlılıkla mücadele edeceklerini söyleyen Karahan, “Artvin halkı olarak Cerattepe’de yapılacak bir madencilik faaliyetinin nasıl felaketlere yol açacağını 30 yıldır devam eden mücadelemizle zaten biliyoruz. Maden şirketinin çalışanlarının ve işbirlikçilerinin bindirilmiş kıtaları ile doldurulan bir salonda yapılan toplantı yasal değildir ve kabul etmiyoruz. Kaldı ki bu sadece bir ÇED toplantısı değil, Artvin’de yaşayanlar ile Murgul’da yaşayan vatandaşlarımızı karşı karşıya getirmek, halkın arasına kin ve nefret tohumları ekerek esas amaçlarına ulaşmaktır. Sadece doğayı değil, Artvin halkını yok etmek, toprakları talan etmek, nihayetinde bütün Artvin’i ortadan kaldırma davasıdır. Bizler çocuklarımıza, torunlarımıza Artvin’i savunanlar olarak tarihe geçeceğiz. Sizler para için çocuklarınızın geleceğini satanlar olarak tarihe geçeceksiniz” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Cerattepe’deki maden faaliyetleri 2016 yılında başladı. Eti Bakır’ın araçlarının bölgeye gitmesini engelleyen yaşam savunucularına jandarma defalarca kez müdahale etti. Üç yıl sonra eylemlere katılanlara da hapis cezaları verildi.
Bir yandan da 2015 yılında alınan “ÇED olumlu” kararı hakkında hukuki mücadele yürütüldü.
Nihayetinde 21 Mayıs 2024’te Anayasa Mahkemesi, kararı iptal etti. Rize İdare Mahkemesi de Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karara uyarak Cerrattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen “Çevresel Etki Değerlendirme” (ÇED) olumlu kararını iptal etti. Artvin Valiliği de yaptığı açıklama ile maden faaliyetinin durdurulduğunu duyurdu.
Ancak Eti Bakır, aynı mevkide yani Artvin merkeze bağlı Taşlıca köyünde aynı proje için yeniden başvuru yaptı. Yapılan başvuru üzerine ÇED sürecinin başlatıldı.
(HABER MERKEZİ)