HABER MERKEZİ – 2016’da KHK ile kapatılan Kürtçe gazete Azadiya Welat’ın çalışanları hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma açılan isimlerden biri ise artık hayatta olmayan, Cizre’de sokağa çıkma yasağı sırasında sığındığı bodrumda öldürülen gazetenin yazı işleri müdürü Rohat Aktaş.
Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 2016 yılında çıkarılan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan günlük tek Kürtçe gazete olan Azadiya Welat çalışanları hakkında soruşturma başlatıldı.
Hakkında soruşturma yürütülen isimlerden biri ise yine 2016’da Şırnak’ın Cizre ilçesinde geçtiğimiz yıl uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında sığındığı evin bodrumunun bombalanması sonucu yaşamını yitiren gazetenin yazı işleri müdürü Rohat Aktaş.
Artık hayatta olmayan Aktaş dahil 27 isim hakkındaki soruşturma Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülüyor.
“Örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” ve benzeri gerekçelerle başlatılan soruşturma kapsamında 27 ismin, Diyarbakır Terörle Mücadele (TEM) tarafından ifadelerinin alınması istendi.
GAZETECİLERE ÖRGÜT BAĞLANTISI SORULDU
Mezopotamya Ajansı’ndan Aydın Atay’ın haberine göre şu ana kadar altı gazeteci ve üç eski çalışan TEM Şube Müdürlüğü’nde ifade verdi
İfade veren gazetecilerden Bişar Durgut, Emrah Kelekçiler, Mehmet Çetin Altun, Rojhat Bilmez, Zafer Tüzün ve Zeynel Abidin Bulut’a ve gazetenin eski çalışanları Elfesiye Baran, Mehmet Şah Aydemir ve Welat Öztekin’e ‘örgüt ile bağlantılarının olup olmadığı’, ‘örgüt içerisinde faaliyet yürüten tanıdıklarının olup olmadığı’ şeklinde soruların yöneltildiği belirtildi.
İfadeleri alınan gazeteciler ve gazetenin eski çalışanları, üzerlerine atılı suçlamayı kabul etmediklerini de ifadelerine ekledi.
Gazetecilerin avukatı Resul Tamur, ifade işlemleri sürdüğü sırada polislerin kendisine Rohat Aktaş’ın yaşamını yitirmiş olduğundan haberdar olduklarını ifade ettiklerini söyledi.
Aktaş’ın yaşamını yitirmesi ardından hakkında daha önce açılmış ve süren davalar birer birer düşürülmüştü.
Ancak geçtiğimiz günlerde Batman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, KHK’yle kapatılan DİHA’nın Diyarbakır Temsilcisi Kadri Kaya’ya ölümünden 8 ay sonra, 2 yıl bir ay hapis cezası vermişti.
Yaşamını yitirdiğinde 19 yaşında olan Rohat Aktaş, haber takibi için gittiği Cizre’nin Cudi Mahallesi’nde kaldığı evin tanklarla bombalanması sonucunda yaralanmış, birçok yaralı ile birlikte bir binanın bodrumuna sığınmıştı.
Bodrumda kaldığı sürede Aktaş ile en son telefonla 6 Şubat 2016’da iletişim sağlanmış, daha sonra bir daha haber alınamamıştı.
Aktaş ile birlikte bodruma sığınan yaralıların tahliye edilmesi ve hastanede tedavi edilmesi için yapılan girişimler, asker ve polislerce engellenmiş, basın ve meslek örgütlerinin yaptığı çağrılar ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan acil tedbir başvurusu da sonuçsuz kalmıştı.
Yakıldığı için teşhis edilemeyen cenazelerin belirlenmesi için ailenin verdiği kan örneği üzerinden yapılan DNA eşleşmesi sonucu Aktaş’ın cenazesinin Habur Sınır Kapısı’nda geçici olarak kurulan Adli Tıp Kurumu’nda olduğu ortaya çıkmıştı.
24 Şubat 2016 tarihinde kimlik bilgileri tespit edilen Aktaş ve aynı bodrumda öldürülen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi üyesi Mehmet Yavuzel’in cenazesi, 26 Şubat 2016’da Urfa’nın Suruç ilçesinde düzenlenen törenle yan yana defnedilmişti.