HABER MERKEZİ- Komünist önder İbrahim Kaypakkaya’nın Diyarbakır Zindanlarında katledilişinin 48. yılı vesilesiyle TKP/ML ve YKP (m-l) tarafından bir açıklama yapıldı. tkpml1.net sitesinde yer alan açıklamanın tamamı şu şekilde:
“18 Mayıs 1973’te işkenceyle faşist Türk devleti tarafından katledilişinin 48. yıldönümünde İbrahim Kaypakkaya’nın anısını onurlandırıyoruz, devrim, sosyalizm ve komünizm mücadelemizde anısını yaşatacağımızı ilan ediyoruz.
Komünist Önder İbrahim KAYPAKKAYA, 18 Mayıs 1973’de faşist diktatörlüğün 90 günlük ağır işkenceleri sonucu henüz 24 yaşındayken katledildi. İbrahim Kaypakkaya, halk iktidarı mücadelesinin ihtiyacına hizmet etmek için, kısa hayatını boyunca zamanı en verimli şekilde kullanmaya çalıştı. 90 günlük işkence altındayken, her anı devrimci teoriye, tarihsel ve sosyal çelişkilere dayanan devrimin sorunları hakkında her anı planlamak, program yapmak ve sonuç çıkarmak için kullanmıştır.
İbrahim Kaypakkaya yoldaş, sınıf mücadelesinde doğdu ve büyüdü. Sınıf mücadelesi içinde ve sınıf mücadelesini derinlemesine kavrayarak, uluslararası gelişmeleri ve komünist hareketteki ideolojik çatışmaları inceleyerek, teori ile pratik arasındaki diyalektik ilişkiye dayanarak TKP/ML’nin ideolojik – politik – örgütsel çerçevesini inşa etti.
’71 Askeri Muhtırası’nın azgın saldırıları ve boğup yok etme hamlesi içinde Komünist Partinin örgütlenmesine ve devrimin teorik sorunlarını çözmeye çalışan ve devrimci çizginin inşasına yoğunlaşmayı başarmıştır. THKO ve THKPC örgütlerinin önderlerinin deneyimlerini inceleyerek öğrenmiş, öğretmiş, yıkmış ve inşa etmiştir ve silahlı mücadelenin başlatılmasını odaklanmıştır.
Kaypakkaya yoldaş, 24 Nisan 1972’de Marksizm-Leninizm ilkeleri üzerine Türkiye’de tarihi önemde olan Komünist Parti’yi kurma adımı attı. İki çizgi meselesini, komünizmin revizyonizme karşı savunma mücadelesinin gerekliliğini, ülkesinin koşullarının analizine dayanarak Marksizm-Leninizm ilkeleri üzerinde tutarlı anti-emperyalist mücadeleyi sürdürme ihtiyacını gündeme getirdi. Revizyonizmden kopuşta “ulusal mesele” ve “Kemalizmin eleştirisi” önemli bir adım olarak kabul edilir. İşçi sınıfının ve müttefik tabakaların oluşumunun gerekliliğini ve emperyalizme ve faşizme karşı çeşitli milliyetlerden halkın ortak mücadele ihtiyacını gündeme getirdi. Katledildikten kırk sekiz yıl sonra, TKP/ML’nin kurucusu ve teorik önderi Kaypakkaya yoldaş halkların mücadelelerinde, devrim, sosyalizm ve komünizm mücadelesinde yaşamaya devam ediyor.
Bugün , Ukrayna, Karadeniz ve Batı Balkanlar’dan Suriye, Afganistan ve İran’a ve oradan Doğu Akdeniz ve Basra Körfezi’ne kadar jeopolitik ve pazar arayışları emperyalist çelişkiler, emperyalist müdahalelerin ve savaşın yoğunlaşması durumu vardır. Aynı zamanda gerici Yunan-Türk rekabeti yoğunlaşıyor. Bu durum işçi sınıfının, halkların ve gençlerin tüm sorunlarını ve haklarını belirlemektedir ve etkileri şimdiden ortaya çıkmaya başlamıştır.
İki ülkenin komünistleri, halkların emperyalist katillere ve yerel uşaklarına karşı, halklar arasındaki dostluk, dayanışma, anlayış ve işbirliğine dayanan bir mücadele cephesi inşa etmek için anti-emperyalist mücadelede ısrar etmelidir. Emperyalizme, savaşa ve faşizme karşı ortak mücadele! İbrahim Kaypakkaya bu mücadelelerde yaşayacak!
İbrahim Kaypakkaya Ölümsüzdür!
Mücadelelerimizde Yaşıyor!
YKP (m-l): Yunanistan Komünist Partisi (marksist-leninist)
TKP/ML: Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist
Mayıs 2021