HABER MERKEZİ- Hatay’ın Dörtyol ilçesinde 22 Mart 2015 ile bu yıl 20 Mart’ta yapılan Newroz kutlamalarında sarı, kırmızı ve yeşil renkli şal taşıdıkları iddiasıyla 67 yaşındaki Menci Orman ve kızı Şahide Orman Özek hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan iki ayrı davanın ilk duruşması, Hatay 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuksuz yargılanan anne ve kızının katılmadığı duruşmada, avukatları Mehtap Sert hazır bulundu.
SAVUNMA OKUNDU
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre duruşmada, Menci Orman’ın 20 Haziran’da Dörtyol 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde talimatla alınan savunması okundu. Tercüman aracığıyla alınan savunmada Orman, üzerine atılı suçlamaları reddederek, “Oraya gittim. Orada oturdum. Yerde tülbent benzeri bir bez parçası gördüm. Ben de oradan alıp, belime bağlamıştım. Daha sonra eve geldim. Polisler gelip taktığım şeyin yasak olduğunu söylediler. Beraatimi talep ederim” dedi.
BERAAT TALEBİ
Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, müvekkilinin Türkçe bilmediğini, buna rağmen tercüman ve avukatı olmadan karakolda ifadesinin alındığını hatırlatan Av. Mehtap Sert, Newroz kutlamasının kaymakamlık izni ile yapılan bir etkinlik olup, müvekkilinin orada halay çekenlerin elindeki bez parçasını salladığını, eyleminin şiddet içermediğini ve yaşlı olması sebebiyle kimseyi etkileyemeyeceğini vurguladı.
10 AY HAPİS
Mahkeme heyeti, Orman’a sarı, kırmızı ve yeşil şal sallayarak “örgüt propagandası” suçunu işlediği iddiasıyla 10 ay hapis cezası vererek hükmün açıklanmasını geriye bıraktı.
Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gören Şahide Orman Özek’in davasında da savunma yapan Av. Sert, müvekkilinin hasta olduğunu söyleyerek, “Eylemi halay çekmektir. Amacı şiddete teşvik ya da şiddeti övmek değildir. Nitekim 2015 Newrozundaki eylem TCK anlamında suç oluşturmaz” diyerek, beraat talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, Özek’in durumuna dair Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne müzekkere yazılmasına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
2018 yılında benzer davada örgüt propagandası taşımaz kararı
30 Ekim 2017 günü Diyarbakır’da yaşayan inşaat işçisi Kadri Demir (35), çalıştığı Elazığ’ın Karakoçan ilçesine gitmek için yola çıktığında Bingöl’ün Genç ilçesi Küpar mevkiinde yapılan kontrol sırasında jandarma, Demir’in aracında yaptığı aramada, ön cama asılı yeşil, sarı, kırmızı renkli boncuklardan yapılma 2 kuş maketi ile torpido gözünde aynı renklerde poşu buldu. Bur renklerin “terör örgütünü simgelediği” iddiasıyla gözaltına alınan Kadri Demir, ifadesinin ardından serbest bırakıldı, hakkında soruşturma açılmıştı.
Mahkemenin gerekçeli kararında ise Kadri Demir’in kuş maketi ve poşuyu aracında taşımasının ‘Terör örgütü propagandası’ oluşturmayacağını belirterek, beraatine karar verildiğini açıklamıştı.