Giresun’un Doğankent ilçesi Çatalağaç Köyü’nde faaliyet gösteren, AKP’li Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’a ait maden şirketine karşı yöre halkı isyan etmeye devam ediyor.
2008 yılında Çatalağaç Köyü’ndeki çalışmalarını tamamlayarak köyden ayrılan, 2021 yılında ÇED raporu ile yeniden Çatalağaç Köyü’ndeki maden arama çalışmalarına başladı. Çevreye verdiği tahribatla yöre halkını canından bezdiren maden şirketinin, bölgede yarattığı sayısız tahribat ve doğal su kaynaklarını kirletilmesi bölgede yaşayan köylüler tarafından protesto edildi.
Harşit Federasyonu, TİRDEF (Tirebolu Dernekler Federasyonu), GÖRFED (Görele Dernekler Federasyonu), Espiye ve Köyleri Derneği, Güce Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Çatalağaç Köyü Derneği’nin yaptığı basın açıklaması yaptı.
Bölge halkının yıllardır süren şikayetlerine rağmen madencilik faaliyetleri ile bölgedeki tahribatı sürdüren AKP Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’ün sahibi olduğu “Alagöz Madencilik” isimli şirket, Giresun’daki Harşit Vadisi’nde; Doğankent’in Söğütağzı, Çatalağaç, Çatak ve Süttaşı köyleri, Tirebolu’nun Eymür Köyü, Gariygen Mevkii ve Görele’de Soğukpınar Köyü ile Patan Mahallesi’ni tehdit ediyor.
Doğankent ilçesine bağlı Çatalağaç Köyü mevkiinde madencilik faaliyeti yürüten şirketin çevre tehdidine karşı köylüler, miting ve basın açıklaması düzenledi. Madenin atıklarının ağır metallerle kirlettiği Derindere Batak Deresi mevkiinde bir araya gelen yöre halkı ellerinde pankartlarla yürüdü. Köylüler maden şirketinin yollarına, hayvanlarına, içme sularına, derelerine ve doğaya zarar verdiğini, Giresun Valiliği ve Çevre İl Müdürlüğü’nün, şirkete karşı korumacı davrandıklarını belirterek, mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ettiler.
Bölge halkı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Alagöz Holding buradaki çalışmalarına başlarken yüksek tonajlı araçlarını köy yolundan sürmüşler, kanunen tır ile götürmesi gereken bu araçların yoldan geçmesi sonucu köylülerin ve özel idarenin yavaş yavaş yaptırdığı köy yollarının betonları kırılmış ve zaten heyelan bölgesi olan köyün girişindeki yollar çökmüştür. Yaklaşık 2,5 ay süre ile köylüler mağdur olmuş, taşımalı eğitimle Doğankent ilçesine giden öğrenciler uçuruma dönüşen köy yollarını kullanarak büyük tehlike yaşamıştır.
“Şirket sahibinin gerek siyaset gerekse bürokrasi ile ilişkileri nedeniyle halk üzerinde bir korku iklimi oluşmuş ve bu durum maden şirketinin usulsüz çalışmasının önünü açmıştır. Taahhüt ettiği projeleri yerine getirmemesi sonucu kesilen cezalar, yapacağı yatırımların maliyetinin yanında ödül gibi kalmıştır.”
“MADEN FAALİYETİ KÖYÜN DERESİNİ BULANIKLAŞTIRDI”
“22 Mayıs 2022 tarihinde daha önce Ciner Grup tarafından da pasa alanı olarak kullanılan ve kapasitesi dolan pasa alanına Alagöz Maden tarafından da pasa dökülmeye devam edilmiştir. Alagöz Maden tarafından buradan sızan suyu dinlendirmek üzere dere yatağı içine izinsiz olarak yapılan dinlendirme havuzu patlamıştır. 2 yıl süreyle köy deresi, Harşit çayı bulanık akmış, bu bulanıklık Tirebolu ilçesinde denizde büyük bir çamur alanının oluşmasına neden olmuştur. Şirket tarafından tanıtım dosyasında gösterilmeyen ve yapımı devam eden Harşit Tabiat Parkı tamamen çamurla dolmuştur. Yine Söğütağzı Köyü’nde daha önce planlanan ve projesi onaylanan iki ilçenin su kaynağı olacak olan su göleti de bu dönemde iptal edilmiştir.
“Dönemin Giresun Valisi Enver Ünlü 17 Haziran 2022 tarihinde “ÇED gerekli değildir.” kararı vermiştir. Bu karar 22 Ağustos 2022 tarihinde mahkemeye taşınmıştır. Daha sonra yapılan şikayetler üzerine olay basına yansımış, Giresun Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından burada yapılan inceleme sonucu şirkete ceza kesilmiş ve 120 gün süre verilerek buradaki tahribatı gidermesi istenmiştir. Ancak verilen bu süre ve yapılan tahribat ile ilgili herhangi bir takip ya da işlemin yapılıp yapılmadığı bilinmemektedir.”
(HABER MERKEZİ)