HABER MERKEZİ- Dünya Bankası, iflas eden ada ülkesi Sri Lanka’nın, çöken ekonomisini istikrara kavuşturmak için “derin yapısal reformlar” gerçekleştirmediği takdirde bu ülkeye yeni finansman sağlanmayacağını aktardı.
Sri Lanka’da ekonomik kriz Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın istifası ve ülkeden kaçması ile sonuçlanan isyanlara neden olmuştu.
Gıda ve yakıt sıkıntısının yanı sıra kesintiler ve yüksek enflasyon nedeniyle halk isyan etti.
Dünya Bankası, krizin Sri Lanka halkı üzerindeki etkisinden endişe duyduğunu ancak hükümet gerekli reformları yapana kadar fon vermeye hazır olmadığını belirtti.
Kredi kuruluşu yaptığı açıklamada “Dünya Bankası, yeterli bir makroekonomik politika çerçevesi oluşturulana kadar Sri Lanka’ya yeni finansman sağlamayı planlamıyor” ifadesine yer verdi.
Ayrıca açıklamada, “Bu, ekonomik istikrara ve aynı zamanda bu krizi yaratan temel yapısal nedenlerin ele alınmasına odaklanan derin yapısal reformlar gerektirmektedir” denildi.
Kuruluş, acil ihtiyaç duyulan ilaç, mutfak gazı ve okul yemeklerini finanse etmek için mevcut kredilerden 160 milyon dolar aktardığı bilgisini paylaştı.
Sri Lanka halihazırda Uluslararası Para Fonu (IMF) ile kurtarma görüşmeleri yapıyor ancak yetkililer, sürecin aylar sürebileceğini belirtiyor.
Ülkede açlık, yoksulluk her geçen gün daha da artıyor.
Sürücüler karneyle benzin alabilmek için günlerce uzun kuyruklarda beklerken, hükümet yetkililerine işe gidip gelmeyi azaltmak ve yakıttan tasarruf etmek için evden çalışmaları talimatı verildi. Uzun kuyruklarda bekleyenler sırf kuyruk yüzünden benzin sırasında hayatını kaybediyor.
Ülkede kriz, 9 Temmuz’da on binlerce protestocunun Rajapaksa’nın konutunu basarak başkanı Singapur’a kaçmaya ve istifa etmeye zorlamasıyla zirveye ulaşmıştı.
Ranil Wickremesinghe ise olağanüstü hâl ilan etti ve “sorun çıkaranlara” karşı sert bir tutum izleyeceği mesajını verdi.
Kitlesel gösterilere öncülük eden çok sayıda aktivist bu hafta içerisinde gözaltına alınarak tutuklandı.