HABER MERKEZİ- Sağlık Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi bir basın açıklaması yayımlayarak “Hükümetin popülist, bilimden uzak yaklaşımları nedeniyle her geçen gün vaka sayıları artarken, sağlık hizmetlerinde alınmayan önlemler ve karşılanmayan talepler nedeniyle sağlık emekçileri arasında istifa, emeklilik ve ücretsiz izin başvuruları ile görevden çekilmeler yaşanmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
Ankara’da günlük vaka sayısının 2000 civarında, hastanelerde tedavi altında bulunan hasta sayısının 3700 olduğunun ifade edildiği açıklamada, koronavirüs nedeniyle Ankara’da günde ortalama 20 hastanın yaşamını yitirdiği belirtildi.
“Kamu hastanelerinde 3700’e yakın tedavi altında hasta varken özel hastaneler ücretli tanı testleri dışında elini taşın altına koymamaktadır.” denilen açıklamada Ankara’da bulunan 35 özel yataklı tedavi kurumu ve bunların sahip olduğu 3200 yataktan yararlanılmadığı belirtildi.
Ankara’da ek çok hastanenin poliklinikleri ve kliniklerinin kapatılarak kovid polikliniğine/kliniğine dönüştürüldüğünün belirtildiği açıklamada, “sağlık emekçileri ertesi mesaisini nerde tamamlayacağını ancak iş yerine gidince öğrenmektedir.” denildi.
“Yöneticilerin sorunları görmezden gelmesi halkın ve sağlık emekçilerinin sağlığını riske atması biz sağlık emekçilerini yılgınlığa sürüklemektedir.” denilen açıklamada, “Pandeminin ilk üç ayında sağlık emekçilerinin görevden çekilme hakkı yasaklar ile engellenmişti ancak alınmayan tedbirler nedeniyle, 1 Haziran, sözde normalleşme adımları sonrası 500 civarı sağlık emekçisi; istifa, emeklilik ve ücretsiz izin hakları ile görevlerinden çekilmeyi tercih etmiştir.” değerlendirmesinde bulunuldu.
“Covid vakalarındaki artış ve Sağlık Bakanlığının gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini uygulamaması sonucu sağlık emekçileri de artan riskler nedeniyle istifa, emeklilik ve ücretsiz izin haklarını kullanarak görevden çekilmeyi tercih etmektedir.” denilen açıklamada, işin içinden çıkamayan yöneticilerin vaka artışına karşı yeni servisler ve birimler açarak aslında pandeminin kontrol altında olmadığını kabul ettikleri belirtildi.
“Açılan yeni servisler ve birimler için Sağlık emekçilerine haksız hukuksuz görevlendirmelerle baskı yapılmakta olduğunun” ifade edildiği açıklamada, sağlık hizmetlerinde asıl unsur olan sağlık emekçilerinin taleplerinin görmezden gelindiği, sağlık emekçileri sayısını artırmaya yönelik politikaları uygulamamakta ısrarcı olunduğu vurgulandı.
Sağlık Bakanlığı’nın sağlık emekçileri ve talepleri karşısında üç maymunu oynadığının ifade edildiği açıklamada, atılmayan adımların sağlık emekçilerinin enfekte olmasına ve ölümüne neden olduğu belirtildi.