HABER MERKEZİ- Sık sık yoğun sömürü, ağır çalışma şartları ve mobbingle gündeme gelen dünyanın en büyük şirketlerinden Amazon, işçiler için “meditasyon” kabinleri oluşturdu. Yoğun tempo nedeniyle işçilere ihtiyaç molası dahi verilmeyen Amozon’da işçiler için kutu gibi kabinlerler hazırlanması tepki çekti.
Saniyede binlerce dolar kazanan Amazon, işçilerin yeterli sürede ihtiyaç molasına çıkamadığı, yaralanma tehlikesiyle çalıştığı ve saatlerce ayakta kalmak zorunda olduğuna ilişkin şikayetlerine karşılık insanca çalışma koşulları sağlamak yerine işçileri daha da aşağılayıcı uygulamaları alternatif gibi sundu.
DİSTOPYADAN FARKSIZ
Şirket, “AmaZen” adını verdiği kabinleri “fiziksel ve zihinsel aktiviteler, sağlıklı yaşam egzersizleri ve sağlıklı beslenme desteği” sağlayacak olan WorkingWell adlı daha geniş bir projenin parçası olarak tanıttı. AmaZen’in yaratıcısı Leila Brown’un “AmaZen ile insanların gidip zihinsel ve duygusal sağlıklarına odaklanabilecekleri sessiz bir alan yaratmak istedim.” şeklindeki sözleri de sosyal medyada tepki konusu oldu. Bazı sosyal medya kullanıcıları çalışma saatlerinden ötürü tuvalet ihtiyacını gideremeyen Amazon çalışanlarını hatırlatarak, “Şişeye işeme kabini de var mı?” sorusu yöneltti. Kimi kullanıcılar ise kabini “ağlama dolabı” olarak nitelendirdi, kimileri de distopyaları ele alan Black Mirror dizisinin bir bölümüne benzetti. Gazeteci Talia Levin de Twitter hesabından “Yaşanabilir maaş ve çalışma koşullarının taşınabilir bir ‘Umutsuzluk Dolabı’ndan daha iyi olacağını düşünüyorum.” dedi.
HER HAREKETİMİZİ TAKİP EDİYORLAR
Amazon’un dünya çapındaki depoları, uzun çalışma saatleri, neredeyse imkânsız kotalar ve yüksek fiziksel yaralanma oranlarıyla kötü bir şöhrete sahip. Eski ve mevcut çalışanlar korkunç depo koşullarını defalarca kamuoyuyla paylaşırken, şirketi çalışma koşullarını iyileştirmeye çağıran kimi eylemci işçiler işten atıldı, sendika üyesi olmak isteyen işçiler işsizlikle tehdit edildi ve sendika karşıtı karalama kampanyalarına milyon dolarlar harcandığı ortaya çıktı. Russia Today’e konuşan Amazon çalışanı Jennifer Bates, şirketin çalışma koşullarını şöyle açıkladı: “Çalışma günüm her gün dokuz saatlik yoğun bir egzersiz gibi geliyor, her hareketimizi takip ediyorlar. Çok yavaş çalışırsam veya görev dışında çok fazla zamanım olursa, disiplin altına alınabileceğimi ve hatta işten atılabileceğimi öğrendim.”