2014 yılında işten çıkarılan ve 9 yıldır tazminat ve hakları karşılanmayan Altın Portakal emekçileri, “Kanun Hükmü” belgeselinin 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden kaldırılmasıyla ilgili açıklama yayımladı.
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin düzenleyicilerinden biri olan Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) emekçileri açıklamasında “Gelinen son noktada hâlâ bir sonuç elde edemediğimiz gibi 60. yılını kutlayacak Altın Portakal’da yaşananları Antalyalılar ve eski festival emekçileri olarak utançla karşılıyoruz” dedi. Emekçiler “Bu yıl Altın Portakal emeğe yapılan her türlü haksızlığın tartışıldığı, işçiden emekten yana bir festival olsun istiyoruz. Sanatçılarımızı ve Antalyalıları desteğe çağırıyoruz. Sansüre karşı tavır gösteren sanatçılarımızın bizlerin hak mücadelesine de destek olmasını bekliyor ve ortak bir dayanışma içinde olmamızı bekliyoruz.” çağrısı yaptı.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
2014 yılında işlerinden çıkarılan bizler 9 yıldır hak arayışımıza devam etmekteyiz. Tazminat ve haklarımızı alabilmek için Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde emeğe yapılan haksızlığın tartışıldığı, boykot edildiği, emeği görmezden gelenlerin yüzüne haykırıldığı, işçiden, emekten yana bir festival olsun şiarıyla sanatçı dostlarımıza ve sanatsever Antalyalılara açık bir çağrı yaptık.
Gelinen son noktada hâlâ bir sonuç elde edemediğimiz gibi 60. yılını kutlayacak Altın Portakal’da yaşananları Antalyalılar ve eski festival emekçileri olarak utançla karşılıyoruz. Bizlerin hak mücadelesini görmezden gelen Antalya Büyükşehir Belediyesi hak mücadelesini anlatan “Kanun Hükmü” filmini festivalden çıkararak korkunç bir hataya imza atmıştır. Hak mücadelesini arayanlara ve onların sesleri olan sanatçılara karşı benzer bir tavrı gösteren Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni kınıyoruz.
Film festivallerinin bir kent hakkı olduğunu tekrar hatırlatmak gerekliliği doğmuştur. Film festivallerinin taşeronlaşmasının sonuçlarının hem kentte yaşayanlar hem de kentle paylaşıma gelen sanatçılar için ağır sonuçları olabileceğinin bir kez daha altını çizmek istiyoruz.
2019 yılında yönetime gelen Sayın Muhittin Böcek’in o yıl düzenlediği Altın Portakal Basın Toplantısında hem eski festival emekçileri olan AKSAV emekçilerine hem de sansüre karşı sinema sektörüne verdiği sözleri kendisine tekrar hatırlatmak istiyoruz. Bu noktada açık çağrımızı yineliyoruz. Bu yıl Altın Portakal emeğe yapılan her türlü haksızlığın tartışıldığı, işçiden emekten yana bir festival olsun istiyoruz. Sanatçılarımızı ve Antalyalıları desteğe çağırıyoruz. Sansüre karşı tavır gösteren sanatçılarımızın bizlerin hak mücadelesine de destek olmasını bekliyor ve ortak bir dayanışma içinde olmamızı bekliyoruz.
Gelin bu festival emeğe yapılan haksızlığın tartışıldığı, boykot edildiği, emeği görmezden gelenlerin yüzüne haykırıldığı, işçiden, emekten yana bir festival olsun. Sansüre karşı duruşun sergilendiği özgür platformlarda buluşmak dileğiyle.
(HABER MERKEZİ)