HABER MERKEZİ- Ağustos ayında şiddet nedeniyle 560 kadın KCDP’ye başvurdu. Rapora göre hak ihlali yaşanan kurumların başında polis merkezleri geliyor
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), ağustos ayında şiddet nedeniyle destek hatlarından ve sosyal medya hesaplarından kendilerine yapılan başvurulara ilişkin raporunu yayımladı. Raporda kadınların “0212 912 42 43” başvuru hattı, “0505 004 11 98” Whatsapp destek hattı, sosyal medya hesapları, mail ve basın yoluyla iletişime geçtiği belirtildi.
Rapora göre ağustos ayında 560 kişi destek başvurusunda bulundu. Bu kişilerden 306’sı ile ilk başvurunun ardından detaylı görüşme yapıldığı ifade edilen raporda, kalan 254 kişinin ise ilk başvuru mesajının ardından görüşmeyi devam ettirmediği kaydedildi. Raporda ayrıca, başvuru oranının, geçen aya göre yüzde 33 arttığı vurgulandı.
Öte yandan, raporun sadece görüşmeyi tamamlayan kişiler esas alınarak hazırlandığı belirtildi.
Raporda, başvurularla ilgili öne çıkan veriler şöyle sıralandı:
“* Toplam 560 kişi bize başvurdu. Başvuranlar geçen aya göre yüzde 33 arttı.
* Türkiye’nin 49 farklı ilinden ve 2 farklı ülkeden kadınlar başvurdu.
* Kadınların yüzde 21’i başvurdukları kamu görevlileri tarafından hak ihlaline uğradığını belirtti. İlk sırada yüzde 52 oranı ile polis var.
* Başka bir kadın için yardım isteyen kişilerin bize başvurma oranı arttı.
* En çok başvuru yüzde 26 oranı ile evli oldukları erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınlardan geliyor.
* Ağustos ayında kadınların en çok başvuru nedeni fiziksel şiddet oldu.”
Ağustos ayında başvuran kadınların bildirdiği sorunlar ise şöyle:
“* 6284 sayılı Kanun kapsamında karakola yapılan müracaatlarda koruma kararının 24 saat içinde çıkarılması gerekirken bu süre geciktiriliyor.
* Koruma kararlarının şiddet uygulayan kişiye tebliği uzatılıyor. Bu durum kadınların tekrar tekrar şiddetle karşılaşmalarına neden oluyor.
* Hakkında uzaklaştırma kararı verilen failler bu kararı ihlal ettiklerinde uygulanması gereken zorlama hapis cezası çoğu kez uygulanmıyor.
* Şiddetle mücadele etmek üzere ilgili kurumlara (Şönim, Karakol, Mahkeme vb.) başvurduklarında kendilerine yeterli ve doğru bilgi verilmediğini; nasıl bir yol izleyecekleri konusunda bu kurumlardan destekleyici bir yaklaşım göremediklerini ifade eden kadınlar var.
* Şikayetçi olmak isteyen kadınlar özellikle karakollarda şikayet etmekten vazgeçirilmeye çalışılıyor. Fail kamu görevlisi ise kadınlar şikayetçi olmaktan korkuyorlar.
* Boşanma sürecinde kadınlar artan maddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Çocuklarının velayeti konusunda da kadınlar kaygı yaşıyor.
* Kadınlar boşanmaya karar verdikleri süreçte ve ayrıldıktan sonra şiddet ve ölüm tehdidi ile karşılaşıyor.
* Şüpheli kadın ölümlerine dair öldürülen kadınların yakınları kamuoyu desteği ve hukuksal destek arayışında kamu kurumlarında çözüm bulamadıkları için bize başvuruyor.”
Çocuk istismarı başvuruları sürdü
Ağustos ayınca çocuk istismarı nedeniyle de başvuruların geldiği belirtilen raporda, bu yönlü gelen başvurulara yer verildi.
Hak ihlali yaşanan kurumların başında polis merkezleri geliyor
İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmasından bu yana şiddetin önlenmesinde görev ve sorumlulukları olan kamu kurum ve kuruluşlarında kadınlara yönelik hak ihlallerinin arttığına dikkat çekilen raporda, “Bize başvuran, şiddet karşısında hayatta kalmaya çalışırken kamu görevlileri tarafından hak ihlallerine uğradığını ifade eden kadınların oranı yüzde 21. Bunların en başında ise yüzde 52 oranı ile polis geliyor” denildi.
Kamu kurumlarındaki hak ihlallerinde polisi yüzde 24 oranıyla savcılık, yüzde 6,67 oranıyla mahkeme, yüzde 4 oranıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yüzde 4 oranıyla jandarma, yüzde 1,33 oranıyla baro izlerken, diğer kamu kurumları oranı ise yüzde 8.
En çok evli oldukları erkeklerden şiddet görüyorlar
KCDP raporuna göre kadınların yüzde 26,05’i evli olduğu erkek, yüzde 17,37’si tanıdığı bir erkek, yüzde 14,67’si birlikte olduğu erkek, yüzde 9,58’i tanımadığı bir erkek, yüzde 8,68’i baba, yüzde 7,49’u daha önce birlikte olduğu erkek, yüzde 5,09’u boşandığı erkek, yüzde 5,09’u akraba tarafından şiddete maruz kaldığını belirtti. Verilere göre başvuranların yüzde 5,99’unda ise “Şiddet yok.”