ABD’deki grev dalgasına bir yenisi daha eklendi. ABD’li Kaiser Permanente şirketinde çalışan 75 binden fazla sağlık emekçisi, daha iyi ücret ve çalışma koşulları talebiyle ülke tarihindeki en büyük grevi başlattı.
85 bine yakın sağlık emekçisini temsil eden Kaiser Permanente Sendikalar Koalisyonu ile Kaiser Permanente arasındaki görüşmelerin tıkanmasının ardından başlayan grevden 13 milyon hasta etkilenebilir.
Kaliforniya, Oregon, Colorado ve Washington başta olmak üzere beş eyalette üç gün sürecek greve doktorların yanı sıra hemşireler, eczacılar ve laboratuvar teknisyenleri de katılacak. Grev süresi boyunca hastaneler ve acil servisler açık kalacak.
Kaiser Permanente Sendikalar Koalisyonu’nda sekiz sendika ile Kaiser Permanente arasındaki bir önceki sözleşmenin süresi 30 Eylül’de doldu. Koalisyon, Kaliforniya merkezli şirkete koronavirüs salgınıyla başlayan personel eksikliklerini ve daha iyi koşulları ele alması için baskı yapıyor. Kaiser Permanente’den dün yapılan açıklamada, sendikalarla yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ve “yeni bir anlaşmaya varmaya kararlı oldukları” belirtildi.
KİM, NE TALEP EDİYOR?
Kaiser işçilerini temsil eden sendikalar, saat başına 25 dolar asgari ücretin yanı sıra, ücretlerde ilk 2 yıl için yıllık yüzde 7 zam, sonraki iki yıl içinse yıllık yüzde 6,25 zam talep etmişti. Kaiser şirketiyse asgari ücret için eyaletlere göre saat başına 21 ila 23 dolar arasında bir miktar teklif etti.
Şirketin kârı 2023 yılının ilk yarısında 3 milyar dolara ulaştı. Bu, sendikalar için sözleşmelerin yeniden müzakere edilmesinin bir göstergesiydi. Hatta temmuz ayında yapılan bir açıklamada sendikalar koalisyonu, firmanın CEO’sunun yılda 16 milyon dolar; 9 yöneticinin ise 1 milyon doların üzerinde kazandığını iddia etmişti.
“BAŞKA ÇAREMİZ YOKTU”
Kaiser Permanente Sendikalar Koalisyonu İcra Direktörü Caroline Lucas BBC News’e yaptığı açıklamada, yöneticilerin son altı aydaki eylemsizliğinin tedavide gecikmelere yol açtığını söyledi:
“Bu tür koşullar, önlenebilecek ve zamanında yakalanabilecek şeylerin krize dönüşmesi anlamına geliyor. Şirket, ön saflardaki sağlık çalışanlarını dinlemeyi reddetti. Sağlık çalışanlarımızın bu sorunu hastanelerin dışına taşımaktan başka çaresi yoktu.”
Kaiser Permanente grevi, Birleşik Otomobil İşçileri ve Screen Actors Guild-Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu’nun devam eden grevleri de dahil olmak üzere, bu yıl ABD’nin dört bir yanını saran çok sayıda yüksek profilli işçi eyleminden biri olarak kayıtlara geçti.
ABD Çalışma Bürosu istatistikleri, ağustos ayına kadar 309 binden fazla işçinin greve gittiğini gösteriyor.
(HABER MERKEZİ)