Kayyımın barınma krizine dair hiçbir adım atmadığını ifade eden öğrenciler, 12.15’te Güney Meydan’da bir kez daha basın açıklaması düzenledi.
Boğaziçi Üniversitesi’nde depreme dayanıklı olmadıklarının tespitinin ardından iki yurdun yıkılması, bir yurdun ise güçlendirme çalışması kapsamında boşaltılması ve yetersiz yurt kontenjanı nedeniyle pek çok öğrenci barınma problemi yaşıyor.
“KRİZE BULDUKLARI ‘ÇÖZÜM’ ÜÇ KATLI RANZA İLE ODALARI KOĞUŞA ÇEVİRMEK”
Basın açıklamasında “Barınma Hakkımız Söke Söke Alırız”, “Ücretsiz, Nitelikli Barınma” sloganları atıldı. Atanmış yönetimin sunulan tüm çözümler için yeterli vakit olmadığı bahanesini sunduğunu belirtilen açıklamada “Yurt krizi aylar hatta yıllar öncesinden ‘geliyorum’ diyordu ve buna karşı geçici çözümler dışında hiçbir şey yapılmadı! Şimdi de buldukları çözümler kulüp odalarına el konulup, üç katlı ranzayla odaları koğuşa çevirmek gibi ‘sıradışı’ fikirlerden ibaret. Atanmış yönetim, kendi plansızlığının bedelini bizleri kapı dışarı ederek ödetmeye çalışıyor ve bizler de bunu kabul etmiyoruz” dendi.
“YÖNETİM BARINMA SORUNUMUZU ÇÖZMEK İÇİN ADIM ATMIYOR”
Öğrenci İşleri Dekanı Hasan Umut ve Genel Sekreter Hasan Fehmi Topal ile toplantı yapıldı belirtilen açıklamada, toplantıda yaşananları “Toplantıda Superdorm’un güçlendirilmesinin ertelenmesi talebi reddedildi ve deprem raporunun paylaşılması talebi ‘valilik izni’ gerekiyor denilerek geçiştirildi. Konteyner yurt çözümünün sağlanması için de zamanın ve bütçenin kısıtlı olduğu söylendi. Depremzedelere ve yurt bursu alanlara neden yurt çıkmadığını sorduğumuzda ise önceliği yeni girişlilere vermek gibi alakasız bir bahane uyduruldu. Kaç kişiye yurt çıkmadığına dair bilgi istediğimizde de öğrenciler arasında kaos çıkar denildi.” diye anlatıldı.
“TÜM SIRA ARKADAŞLARIMIZLA MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ”
Çoğu öğrencinin ev kiralarını, özel yurt ücretlerini ödeyemeyeceği söylenen açıklamada “Yönetim öğrenci düşmanı bir tavır takınıyor. Bizleri depreme dayanıksız olan yurtlardan çıkarıp hasarlı ve eski evlerde kalmaya mahkum ediyor. Ancak bizim barınma hakkımızı sağlamak yönetimin en temel sorumluluklarındandır! Üniversite kaynakları en temel hakkımız olan barınma sorununu çözmek için harcanmayacaksa neye harcanacak?” denildi.
Talepler sıralandı:
- Bütün harcamalar, binaların depreme dayanıklılık raporları, yurt kurasına seçilme kıstasları şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır.
- İhtiyaç bursu alan ve depremzede olan öğrencilerin açıkta bırakılmasının hesabı verilmelidir.
- Superdorm’un güçlendirilmesi ertelenmeli ve bu eğitim yılında açık kalmalıdır.
- Uçaksavar kampüsünde yer alan lojmanlardan, güçlendirmesi yapılmış olan D blok bu dönem öğrencilerin kullanımına açılmalıdır.
- Atanmış yönetim kulüp odalarımızdan elini çekmelidir. 1000’den fazla öğrenci açıkta kalmışken bu açığı kapatmak için çaba sarf etmeyen atanmış yönetim, beceriksizliğini örtmek için yalnızca 108 kişilik kontenjan artışı sağlayacak kulüp odalarımıza göz dikerek onlarca yıllık kulüp kültürümüzü yok etmek istemektedir.
- Öğrenciler karar alma mekanizmalarına dahil edilmeli, her türlü bilgi akışı sağlanmalı ve çözüm önerileri ciddiye alınmalıdır.
- Üniversite kaynakları barınma hakkımızı sağlamak için kullanılmalı ve konteyner yurtlar yapılmalıdır.
YÖNETİMDEN AÇIKLAMA
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü ise barınma krizine ilişkin “Önceki yıllarda 4.000 olan yurt kapasitemiz, bu yıl 2.809’a düşmüştür. Öğrencilerimizin güçlendirme çalışmalarından asgari düzeyde etkilenmesi adına Güney ve Kuzey Kampüste yer alan mevcut yurtlarımızın kapasiteleri artırılmaktadır. Ayrıca KYK ile yapılan görüşmelerimiz ile ek yurt kontenjanı alınması çalışmaları da sürmekte olup, mevcut kapasite artırımı çalışmaları ile birlikte 1200 civarında olan kapasite kaybımızın 500’ün altına indirilmesi hedeflenmektedir” açıklamasında bulundu.
(EVRENSEL)