Kanada’da liman işçileri grev kararı aldı

Kanada’nın batı eyaleti British Columbia’daki binlerce sendikalı liman işçisi, mart ayında sonlanan sektör genelindeki toplu sözleşmenin yenilenmesi talebiyle yapılan görüşmelerde bir anlaşmaya varamayınca grev kararı aldı.

Kanada Uluslararası Uzakyol ve Antrepo Sendikası (ILWU Kanada) üyesi işçiler mart ayından bu yana sözleşmesiz olarak çalışıyorlar. Temel talepleri enflasyona ayak uyduracak ücret artışları, taşeronlaşmaya ilişkin endişelerin giderilmesi ve limanların artan otomasyonu üzerinde kontrol sağlanması.

72 saat sürecek olan grev kararı, onlarca liman ve terminalde kömür, konteyner, otomobil, metal cevheri, gübre, tahıl, ağaç ürünleri ve daha fazlasını taşıyan ve yılda toplam 350 milyar dolarlık mal taşıyan 49 özel sahil şirketi adına pazarlık yapan British Columbia Denizcilik İşverenleri Birliğine (BCMEA) karşı alındı.

İhracatın büyük kısmı Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan ve Tayvan’a yapılıyor. Bunlar ülkenin en büyük denizaşırı ihracatçılarından bazıları; sadece Vancouver Limanı, Kanada’nın Kuzey Amerika dışındaki mal ticaretinin her üç dolarından birine ve Kanada’nın geri kalanına yapılan ithalatın çoğuna etki ediyor.

Denizcilik İşverenleri Birliği (BCMEA) ve Kanada Uluslararası Uzakyol ve Antrepo Sendikası (ILWU Kanada) ile Federal Arabuluculuk ve Uzlaştırma Servisi üyeleri son olarak perşembe ve cuma günleri bir araya geldi. BCMEA’dan yapılan açıklamada “Ne yazık ki geçici bir anlaşmaya varılamadı” denildi. BCMEA, ILWU Kanada üyelerinin British Columbia’daki tesislerde greve çıkacağını açıkladı. Reuters’ın haberine göre sendika ise, eyaletteki 30 terminalde yaklaşık 7 bin 500 çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi üzerindeki anlaşmazlığa bir çözüm bulunduğunda bir açıklama yapacağını söyledi, grevle ilgili bilgi vermedi.

Kanada Bağımsız İşletmeler Federasyonu (CFIB) yaptığı açıklamada, hükümeti grev kırıcılığına çağırdı, liman operasyonlarının sürdürülmesini istedi.

Kanada Çalışma Bakanı Seamus O’Regan Jr. ise cumartesi günü Twitter’dan yaptığı paylaşımda BCMEA ve ILWU Kanada’nın bir anlaşma için pazarlık masasında kalmaya devam ettiklerini belirterek federal arabulucuların müzakerelerde tarafları desteklemeye devam ettiklerini söyledi.

Liman çalışanları Kanada ekonomisinin bel kemiği ve birçok şirket onların emeği sayesinde büyük kârlar elde ediyor. Sadece British Columbia merkezli ihracat 2022 yılında 64,5 milyar dolarla yeni bir rekor kırdı. Buna rağmen liman patronları işçilere enflasyonu karşılayabilecek bir ücret vermemekte direniyor.

(EVRENSEL)