Almanya’da uzun zamandır tartışılan yeni göç yasası bugün parlamentoda oylamaya sunuldu. Ülkedeki vasıflı iş gücü açığını kapamak için getirilen yeni yasayla vasıflı işçilerin göçü için kolaylık sağlanacak.
Alman parlamentosu, uzun zamandır tartışılan ve ülkedeki iş gücü açığına çare olması umulan yeni göç yasasını onayladı. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti, Hür Demokrat Parti ve Yeşiller tarafından savunulan yasa 388 evet oyu alırken 234 milletvekili aleyhte oy kullandı. 31 milletvekili ise çekimser kaldı.
Muhalefetteki CDU ve onun Bavyera’daki kardeş partisi CSU’dan oluşan muhafazakar bir parlamento bloku, vasıfsız işçilerin girişini kolaylaştıracağını savunarak aşırı sağcı AfD ile birlikte yasaya karşı oy kullandı.
YENİ YASAYA ÜÇ FARKLI YOLLA BAŞVURULABİLİYOR
Yeni yasa Almanya’nın AB dışındaki ülkelerden gelen işçi sayısını yılda 60 bin kişi artırmasına olanak sağlıyor. Yabancı işçilere ülkeye girmeleri için üç yol sunuluyor. İlkinde Almanya’da tanınan bir üniversite derecesi ve bir iş sözleşmesi gerekiyor. İkinci yol ilgili bir sektörde en az iki yıllık deneyim ve bir eğitim derecesi veya mesleki eğitim gerektiriyor. Üçüncü yol ise iş teklifi olmayan ancak iş bulma potansiyeli olan bireyler için yeni bir “fırsat kartı” sunuyor. Fırsat kartı işçilerin niteliklerini, dil becerilerini, mesleki deneyimini, Almanya ile bağlantılarını ve yaşlarını dikkate alan puana dayalı bir sisteme dayanıyor. Bu yılın başlarında, Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK), Almanya’daki şirketlerin yarısından fazlasının vasıflı işçi eksikliği nedeniyle boş pozisyonları doldurmakta zorlandığını açıklamıştı.
(HABER MERKEZİ)