HABER MERKEZİ- Kızılay’ın depremin 4’üncü günü “artık altın, gümüş ve borsada yatırım yapabileceğini” beyan ettiği, 3’üncü günü ise Ahbap’a 46 milyon TL karşılığında çadır sattığı ortaya çıktı.
Gazeteci Murat Ağırel, 6 Şubat’ta meydana gelen Maraş depremlerinin üçüncü gününde Kızılay’ın, Haluk Levent’in yönettiği Ahbap Derneği’ne 46 milyon TL karşılığında çadır sattığını öne sürdü.
Kızılay, alışverişin, “afetzedelerin barınma ihtiyacının bir an önce çözülmesi” için yapıldığını, “çadır üretiminin devamını sağlamak amacıyla da ham madde bedelinin kabul edildiğini” belirtti.
Kendisine ait çadır fabrikaları olduğu halde depremzedelerin çadır ihtiyacını karşılayamadığı gerekçesiyle eleştirilen Kızılay’ın elindeki stokları ve gönderilecek yardımları da cemaat, tarikat vakıf ve derneklerine yönlendirdiği ileri sürüldü.
Twitter hesabından açıklama yapan Ahbap ise, Kızılay’dan çadır alındığı iddiasını doğruladı. Açıklamada, “Arkadaşlarımız, Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiler. Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik” denildi.
Bu arada Kızılay’ın, depremlerinin dördüncü günü olan 9 Şubat’ta da Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirimde bulunarak artık altın, gümüş ve borsada yatırım yapabileceğini, parasını katılım bankalarında değerlendireceğini beyan ettiği ortaya çıktı.
Buna göre, Kızılay Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ’nin KAP’a yaptığı açıklama ile “yatırımcılarıyla paraları nerelerde değerlendireceklerine dair düzenlemelerin” bilgisi paylaşıldı.
Kızılay’ın yönetimi 27 Aralık 2022’de Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) aldığı yetkilerle yatırımlarının yeni şekillerini vermek için bir araya gelmişti. Cumhuriyet’ten Bora Erdin’in haberine göreyse, 9 Şubat’ta yayımlanan “Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (KBG) güncel içtüzük tadil metni” ile Kızılay Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ’nin daha önce tüzüğünde yer alan “fon, altına, diğer kıymetli madenlere, diğer kıymetli emtialara yatırım yapamaz” maddesi tüzükten çıkarıldı.
Böylece kurumun altın, gümüş yatırım araçlarına yatırım yapabilmesinin önü açıldı. Kızılay nakit parasını bundan sonra faizsiz bankalarda yani katılım bankalarında değerlendirecek.
Şirket ayrıca yatırımlarına ilişkin başka kararlar da aldı. “Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (KBG) güncel ihraç belgesi” ile Kızılay nakit yatırımların ise faizsiz bankacılık sisteminde yani katılım bankalarında tutulabileceğine dair değişiklikleri yayımladı.