HABER MERKEZİ- 6 Şubat günü Merkez üssü Maraş olan ve 10 ilde hissedilen depremlerin etkileri devam ediyor. Maraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Adıyaman’da patronların işçileri işbaşı yapmaya çağırdığı öğrenildi.
Ağırlıklı olarak tekstil fabrikalarının yer aldığı Adıyaman OSB’de depremin ilk gününden itibaren yardımlar depolanıyor. Bölgede İHH, Yetim Vakfı, Hayrat Vakfı, Deniz Feneri gibi iktidara yakın birçok vakıf bulunurken bu depoların jandarma/polis gözetiminde korunduğu ya da etrafında devriye gezildiği görüldü.
Yardım deposu olarak kullanılan fabrikaların önlerinde tadilat ve temizlik yapılmaya başlandı. Küçük atölye ve fabrikalarda tam kapasite olmasa da yavaş yavaş üretime başlandı, güvenli yere götürülen makineler geri getirildi. OSB Bölge Müdürlüğü binası girişine de askerler tarafından “20 Şubat Pazartesi gününden itibaren yardım talepleri Eğriçayır Parkı ve Stadyum yanında bulunan sosyal marketlerden yapılacaktır.” ilanı asıldı.
İŞÇİLERE ÜRETİMİN BAŞLAYACAĞI SÖYLENDİ
Evrensel’in haberine göre, tekstil işçileri, patronların depremin hemen ardından fabrikaların birkaç ay boyunca kapalı kalacağını belirttiklerini, şimdi ise tek tek aranarak nerede olduklarının, dönüp dönemeyeceklerinin sorulduğunu söyledi. Patronlar işçilerle toplantılar yaparak üretimin başlayacağını söylerken işçilerin bir kısmı ise evlerinin yıkıldığını ya da ağır hasar aldığını, pek çok temel ihtiyaç maddesine ulaşmakta sıkıntı yaşadıklarını, bu sebeplerle barınma sorunu başta olmak üzere durumları düzelmeden işe dönmelerinin mümkün olmayacağını belirtiyor. İşe geri dönemeyen bu işçileri bir yandan da işten çıkarılma, ücretsiz izne gönderilme telaşı kaplamış durumda. Bu korku ve belirsizlik bazı işçilerin tezgâh başına geçmesinde etkili olacağa benziyor.
ÖNCE MÜLTECİ/GÖÇMEN İŞÇİLER TEZGAH BAŞINA
Depremin 14. günü itibariyle yüzde 20 kapasiteyle çalışmaya başlayan fabrikalardan birine ilk gün gelen işçilerin neredeyse tamamı Suriyelilerden oluşuyor. Geçtiğimiz yıl 80 civarında işçinin çalıştığı bu tekstil fabrikasında yılbaşında yapılan asgari ücret zammının ardından 20’den fazla işçi işten çıkarılmıştı. Depremin hemen ardından evsiz kalıp iyi ihtimalle çadırlarda yaşayan ya da bazıları şehir dışındaki akrabalarının yanına taşınan işçiler yeniden çalışmaya dönmekte o kadar istekli olmasa da devreye bazı mecburiyetler giriyor.
Patronun işe dönün çağrısına daha net bir tavırla karşı çıkamayanların, işini kaybetmekten korkup henüz can güvenliğini, ailesinin ihtiyaçlarını bile garantiye alamamışken patronun ilk talimatıyla fabrikaya dönenler ise Suriyeli göçmenler.
Kaynak: Evrensel