HABER MERKEZİ- Adıyaman’daki Grand Isias Hotel, aralarında eğitimcilerin, rehberlerin, velilerin ve yaşları 9 ile 15 arasında değişen çocukların da bulunduğu 35’i Kuzey Kıbrıslı toplam 60 insana mezar oldu. Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü, Isias Otel’den alınan numuneleri inceledi ve ön inceleme raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, beton kalitesinin düşük olduğu, “dere çakılı” ve “dere kumu” kullanıldığı tespit edildi.
Türkiye, 6 Şubat sabahına Maraş merkezli 7,7 büyüklüğünde bir deprem ile uyandı. Onlardan biri de Adıyaman’daki Grand Isias Hotel. Bir voleybol turnuvası için KKTC’den Adıyaman’a gelen voleybol takımı enkazdan kurtarılamadı, 35’i Kuzey Kıbrıslı olmak üzere 60 yurttaş burada hayatını kaybetti.
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAU) İnşaat Mühendisliği Bölümü, Isias Hotel’in enkazından alınan numuneleri inceledi ve ön inceleme raporunu açıkladı. Raporda, bina alanında bulunan molozların incelendiği vurgulandı ve şunlar tespit edildi:
- Beton kalitesi bariz bir şekilde düşük.
- Çakıl ve kum olarak “dere çakılı” ve “dere kumu” kullanılmış.
- Dere çakıllarının boyutları, bu tür yapılarda kullanılacak betonlardaki maksimum tane boyutundan daha büyük.
- Çakıl ve kum dağılımındaki granülometri iyi değil, elle yapılan kontrollerde bile kolayca dağılıyor.
Raporda, otelin kolonlarına ilişkin de şu ifadeler yer aldı:
“Enkaz alanında yapılan incelemede biri yerde olan diğeri ise yerinde olan iki kolon detayı tespit edilmiştir. Resim 5 incelendiğinde kolonun kırılmış, donatılarının nervürsüz, bundan dolayı donatıdan betonun kolaylıkla sıyrıldığı, etriyenin kancalarının 135 derece bükülmediği tespit edilmiştir. Kolonun üst ucu olduğu düşünülen kısmı incelenmiştir. Bu uçta betonun çok düz olduğu görünmektedir. Bu da bu kolonun kirişe bağlandığı yerde soğuk derze sahip olduğu kanaati oluşmuştur.”
“İş merkezinden otele çevrilmiş, iki ek kat çıkılmış”
Raporda, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adıyaman Şubesi yetkilisi Tülay Çalış’ın da değerlendirmelerine yer verildi. Çalış, otelin bulunduğu adada ön caddeye bakan kısımda beş binanın olduğunu, bu binaların birçoğunun 30 yıllık olduğunu söyledi. Bu binaların ilk olarak konut amaçlı kullanıldığını, daha sonra iş merkezi olarak kullanılmaya başlandığını belirten Çalış, ofis olarak kullanılan otel binasına iki ek kat çıkıldığını ve yedi kata dönüştürüldüğünü söyledi.
“Temeli ve kolonları beş kata göre tasarlanmış”
Otelin inşaatının doğru yapılmadığının tespit edildiği raporda, otelin temelinin ve kolonlarının beş kata göre tasarlandığı ve buna göre inşa edildiği bilgisi yer aldı. Kat artırımı yapılmasının bir hata olduğu ve binanın en düşük depremlerde bile yıkılmasının mümkün olduğu kaydedilen raporda, şu ifadeler yer aldı:
“Binanın tüm projeleri ve ruhsatlandırma aşamalarındaki resmi evrakların temin edilmesi durumunda daha net bir sonuca varılacaktır.”
Kaynak: Kıbrıs Postası