HABER MERKEZİ- Depremden ağır hasar alan Malatya’nın köy ve beldelerinde, kimi yerde “torpil” ile çadır dağıtıldığı iddia edilirken, Savaklı Köyü’nde çadır bulamayan bir aile, 55 bin liraya konteyner almak zorunda kaldı. Diyarbakır’da AFAD tarafından toplanma alanlarında kurulan çadırların bazıları ikiye bölünmüş bir şekilde depremzedelere tahsis edilirken, her birinde en az 20 kişi kalıyor.
Maraş merkezli depremlerden etkilenen kentlerden biri olan Malatya’da her geçen gün bilanço ağırlaşıyor. Kent merkezinde enkazın yüzde 50’sinde, ilçe ve köylerdeki enkazın ise yüzde 70 ile 80’inde arama-kurtarma çalışmaları henüz başlatılmadı.
ÇADIR VE ISINMA BÜYÜK SORUN
Enkaz çalışmalarının başlatılmadan bitirildiği köy ve beldelerde, çadır ve ısınma sorunu yaşıyor. MA’dan Fırat Can Arslan’a konuşan depremzede Gülseren Öztürk, çadır ve ısınma sorunları olduğuna dikkat çekti, AFAD’ın belde halkına çadır vermediğini söyledi.
BİR ÇADIRDA 6 KİŞİ KALIYOR
Kendi çabalarıyla yaptıkları derme çatma bir çadırda yaşadıklarını söyleyen Öztürk, çadırda ikisi çocuk olmak üzere 6 kişinin kaldığı bilgisini verdi. Soğuk nedeniyle ise ailedeki tüm bireylerin hastalandığı da öğrenildi.
Tamamen gönüllü yardımlarla hayatta kalmaya çalıştıklarını aktaran Öztürk, devletin ise kendilerine hiç yardım etmediğine değindi. Öztürk, “Devletten hiçbir şey görmedik” dedi.
“ALEVİ MAHALLELERİNDE ENKAZ ÇALIŞMALARI GEÇ BAŞLADI”
Devletin, Alevi oldukları için kendilerine yardım etmediğini belirten Öztürk, “Ben bakıyorum, Cemal Gürsel, Paşaköşkü ve Çavuşoğlu gibi yerlerdeki enkaz çalışmaları daha dün akşam başlamış. O bölgelerin geneli Alevi ve o mahallelerde enkaz altında bir sürü ölü var. İçler acısı.” dedi.
‘11 KİŞİ AYNI ÇADIRDA KALIYORUZ’
Arslan Sağlam ise 11 kişi ile birlikte aynı çadırda kaldıklarını ifade ederken, AFAD’ın çadırları “torpil” ile dağıttığını söyledi. Muhtara 4 adet çadır verildiğini söyleyen Sağlam, “Mağdur durumdayız” dedi.
MAHALLEYE SADECE 3 ÇADIR GÖNDERİLDİ
Bayram Karaçoban ise, beldede yer alan Aydoğan Mahallesi’ne sadece 3 çadır gönderildiğini belirtti. Karaçoban, “Bir okulda 60-70 kişi üst üste, sıkışık şekilde kalıyoruz. Çadırları adamı olanlara veriyorlar. Kimileri ise dışarda sabahlıyor” diye konuştu. “Millet perişan” diyen diğer bir belde sakini de çadır sorununa dikkat çekti.
“ÇADIR BULAMADI KONTEYNER ALDI”
Doğanşehir ilçesine bağlı Savaklı köyünde ise, depremzedeler kendi imkanlarıyla kurulan çadırlarda kalabalık bir şekilde kalıyor. Bir ailenin çadır yardımı yapılmadığı için 55 bin liraya konteyner aldığı da gelen bilgiler arasında. Köy sakini Mehmet Tula, “Milletin yardımı ile geçiniyoruz” dedi.
AFAD’ın depremden iki gün sonra 50 çadır kurduğunu ifade eden Tula, ilk iki gün ise dışarıda kaldıklarını söyledi.
Devletin yardım göndermediğini vurgulayan Tula, “Gönderse ne olur, göndermese ne olur. Sanki onlarla mı gelmişiz” ifadelerini kullandı. Tula, çadıra erişemeyen birçok kişinin depremden ağır hasar alan binalarında yaşamaya devam ettikleri bilgisini verdi.
15 AİLE BİR ÇADIRDA: “DONUYORUZ”
Cenaze ve düğünlerde kullanılmak üzere köyde bulunan çadırda yaşamaya çalışan aileler ise elektrik ve soba olmadığı için “donuyoruz” dedi.
15 ailenin bulunduğu çadırda kalan Hakan Alkan, köyde su olmadığı için hayvanlarına su veremediğini dile getirdi, Çetintaş ise yem ve saman olmadığı için ineklerinin ölmek üzere olduğunu aktardı. Çetintaş, soğuktan hastalanan çocuklarını akrabalarının yaşadığı Konya’ya göndermek zorunda kaldıklarını aktardı.
Köylülerin ortak talebi elektrik ve suyun bir an önce yeniden sağlanması. Sürgü köyünde de depremzedeler için durum diğer köylerden farklı değil. Birçok evde hasarın bulunduğu Güzelköy’de ise, çadır sorunu devam ediyor.
HER BİR ÇADIRDA 20 KİŞİ KALIYOR
Diyarbakır’da da evlerine dönemeyen çok sayıda insan toplanma alanlarında kurulan çadırlarda kalıyor. AFAD’ın kurduğu çadırlar ise yetersizlikten kaynaklı ikiye ayrılırken, her birinde en az 20 kişi kalıyor.
Çamurlu zemin üzerine kurulan çadırlarda kalan depremzedeler, ısınma, gıda, tuvalet ve sağlık gibi ihtiyaçlarının karşılanmadığını, birçok şeyi kendi imkanlarıyla çözmeye çalıştıklarını söyledi.
Kimi insanların çadır bulamadığı Sümerpark’taki alanın hijyensiz, seyyar tuvalet ve duş alma yerlerinin olmadığı belirtildi. Depremzedeler ayrıca, yemek ve giyim ihtiyaçları sırasında da kötü muameleye maruz kaldıklarını, kendilerine eski ve kullanılamaz eşyaların verildiğini söyledi.
Bağlar ilçesinin Fatih Mahallesi’nden Sümerpark’taki çadır alanına yerleşen iki kız kardeş, 8 kişilik aileleriyle ikiye bölünmüş bir çadırda kaldıklarını aktardı. Küçük, sıkışık alanda bir sobayla idare ettiklerini belirten kardeşler, evlerinden getirdikleri battaniyelerle idare ettiklerini vurguladı.
Bir başka çadırda kalan 20 kişi ise gıda, giyim, sağlık ve tuvalet gibi ihtiyaçlarını dile getirdi.
Yetkililerden 4-5 kez battaniye istediklerini ancak dönüş olmadığını anlatan bir kadın, hastalandığı için hasarlı evine girerek, eşya aldığını belirtti. Çamur içindeki çadırlarda kalan birçok çocuk da, soğuk hava koşulları ve yetersiz gıda, hijyen eksikliğinden kaynaklı hastalanmış durumda.
Kaynak:MA