HABER MERKEZİ- Foçalılar, sulak alanlara ve tarihi yapılara zarar verecek olan taş ocağına karşı yaptıkları eylemde, talana izin vermeyeceklerini belirterek konuya yargıya taşıyacaklarını duyurdu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı proje sahibi Mustafa Narlı’nın İzmir’in Foça ilçesinde açmak istediği taş ocağı için “Çevresel Etki Değerlendirme” sürecini başlattığını duyurdu. Proje tanıtım dosyasına göre ilçenin İsmetpaşa Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 98,63 hektarlık ruhsat alanının 19,97 hektarlık alanında tüf taşı çıkarılması planlanıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden 10 yıllığına işletme ruhsatı alan şirket, yılda 25 bin ton tüf taşı çıkarmayı hedefliyor.
Proje ile ilgili dikkat çeken bir nokta, ruhsat sahasının yaklaşık 200 metre uzaklığında bir tüf taşına oyulmuş şekilde inşa edilen Pers Mezar Anıtı’nın bulunması. Açılmak istenen taş ocağına karşı Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu, Pers Anıt Mezarı önünde basın açıklaması yaptı.
Açıklamada “Foça’nın kalbi taşlaşmasın” pankartı açılırken, “Tarihi hor göreni geleceği zor görür”, “Zeytini bitirince taş yirsiniz gari”, “Zeytinime dokunma” ve “Foça’da taş ocağına hayır” dövizleri taşındı.
YARGIYA TAŞINACAK
Açıklamada konuşan platform üyesi Ömer Atilla, son yıllarda ülkenin dört bir yanında yer altı ve yerüstü zenginliklerin acımasızca talan edildiğini belirterek taş ocağının yapılmak istendiği bölgede dünya mirası 2500 yıllık Pers Mezar Anıtı’nın olduğuna dikkat çekti.
Proje alanının planlama ve yer seçim ilkelerine aykırı olduğuna değinen Atilla, “Taş ocağı faaliyeti başladığında ilk önce toprakla birlikte orman ve bitki örtüsü ortadan kalkacak. Doğamızın dış görünüşü bozulacak, erozyon hızlanacak, tarım alanları zarar görecek. Yer altı su sistemimiz bozulacak, çökmeler olacak. Yaydığı toz, çevrede yaşayanları ve bitkileri etkileyecek. Gürültü ve görüntü kirliliğine neden olacak, çamur atıkları çevreyi kirletecek. En sonunda geriye tehlike yaratan falezli, dev su dolu çukurlar kalacak ve geriye telafisi mümkün olmayan doğa tahribatı torunlarımıza miras kalacak. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.
Atilla, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları, sulak alanlar, su havzaları, tarihi yapılar, tarihi sit alanlarının bulunması nedeniyle projeye “Ruhsat İptali” davası açacaklarını ekleyerek, “ÇED Olumlu Kararı çıkması halinde idari dava ile iptal davası açacağız” diye belirtti.