HABER MERKEZİ- Sağlık emekçileri hekimlik mesleğinin ve tüm hekimlerin en temel hakkı olan mesleğin bağımsız icra hakkını ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü sonuna kadar savunacaklarını bir kez daha yineledi ve Sağlık Bakanlığı’ndan 6 Ekim ve 7 Ocak Yönetmelik değişiklikleri acilen geri çekmesini istedi.
Sağlık Bakanlığı, 6 Ekim 2022 tarihinde yaptığı yönetmelik değişiklikleri ile hekimlerin mesleki bağımsızlığına ve serbest meslek hakkına bir saldırı gerçekleştirmiştir. Bu düzenlemeye göre 7 Ocak 2023 tarihinden itibaren serbest meslek hakkını kullanan hekimler özel sağlık kuruluşlarıyla sözleşmeleri yoksa hastalarının tedavilerini yarıda kesmek zorunda kalacak ve bir daha da hastalarına bakamayacak, bu kuruluşlarla ancak çok az sayıda hekim sözleşme yapabilecek.
Sağlık emekçileri “Meslek bağımsızlığımızdan ve serbest meslek hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” yazılı pankartla Kadıköy iskelesinde açıklama yaptı. Basın metnini okuyan Güray Kılıç, açtıkları davalar ve yaptıkları etkinlikler üzerine 7 Ocak 2023 tarihinde yönetmeliklerin yeniden değiştirildiğini söyledi.
Kılıç, söz konusu değişikleri şu maddelerle sıraladı:
- Tüm hekimler için sadece bir hastane ile yıllık sözleşme yapılması koşulu aynen korunmuş olup sadece belli koşullarda il sağlık müdürlüklerinin izni ile ameliyatların sözleşme dışı hastanede yapılabilmesine izin verilmiştir.
- Halen muayenehaneleri olan hekimler ve 60 yaş üstü hekimler için özel hastane ve tıp merkezlerinin toplam kadro sayıları üzerinden getirilen kısıtlama (yüzde 15’lik kota ) kalkmış gibi gösterilmek istense de hali hazırda muayenehaneleri olanlara branş bazında kadrolu hekim sayısı üzerinden getirilen kısıtlamanın (ilgili branşta toplam kadro sayısını üçte birini aşmayacak) devam etmesi nedeniyle, yine az sayıda hekim sözleşme yapabilecektir. 60 yaş üstü hekimleri için branş bazı kadro kısıtlaması koşulu söz konusu değildir.
- Yeni muayenehane açacak olan 60 yaş altı hekimler için ise 6 Ekim Yönetmeliği’ndeki tüm kısıtlamalar aynen devam etmektedir.
Sözleşme yapabilen azınlık hekim grubuna ise özel hastanelerce ağır koşulların dayatıldığını, adeta kölelik düzeninin getirildiğini belirten Kılıç, saldırının yalnızca serbest meslek hakkını kullanan hekimlere yönelik değil, tüm hekimlere ve tıp mesleğini tercih eden/edecek olan tıp öğrencilerine de yönelik olduğunu vurguladı. Düzenlemelerin sadece hekimlerin haklarını değil, aynı zamanda halkın ve hastaların özgürce hekimini ve sağlık kuruluşunu seçme hakkına yönelik de bir saldırı olduğuna dikkat çeken Kılıç, “Ülkemizde 20 yıldır uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı esas olarak halkın sağlık hakkına saldırırken hekimlerin mesleki bağımsızlığını da hedef almıştır. Öncelikle sağlık sermayesinin çıkarlarını gözeten bu programla ortaya çıkan tablo hem vatandaşlarımız hem de hekimler için olumsuz sonuçlara yol açmıştır. Bağımsız olarak çalışan hekimlere yönelik iktidarın bu son saldırısı olan bu yönetmeliklerle uluslararası sermaye ile bütünleşmiş özel ‘zincir’ hastaneleri ve şimdiden karadelik haline gelmiş şehir hastanelerinin sahibi olan müteahhitlerin çıkarları kollanmaktadır” ifadelerini kullandı.
Kılıç, Sağlık Bakanlığı’na seslendi ve şu talepleri sıraladı:
- Hastaların hekimini ve sağlık kuruluşunu seçme ve burada tedavi olabilme haklarını kısıtlayan,
- Serbest hekimlerin özel hastanelerde ameliyat ve girişim yapmalarını engelleyen,
- Anayasal güvence altındaki haklarımıza ve Rekabet Kanunu’na aykırı olan,
- Hekimlerin mesleki bağımsızlığını ve serbest meslek hakkını ellerinden alan,
- Sağlık alanında nitelikli iş gücü göçüne sebep olacak olan,
- Hiçbir kamu yararı içermediği gibi Anayasa’ya, kanunlara ve hukukun temel ilkelerine de aykırı olan, 6 Ekim ve 7 Ocak Yönetmelik değişiklikleri acilen geri çekilmelidir.
kaynak: ETHA