HABER MERKEZİ- Kimyasal silah kullanımına ilişkin yaptığı değerlendirmelerin ardından “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, hakkında açılan davanın 29 Ekim’de görülen ikinci duruşmasında da tahliye edilmedi.
Fincancı’nın avukatlarından Şevin Kaya, mahkemenin baskı altında olduğunu belirterek savunma hakkının ihlal edildiğini dile getirdi.
MAHKEMEYE BASKI
Fincancı’nın değerlendirmeleri sonrası iktidar tarafından “hain” ve “terörist” şeklindeki söylemlerle hedef alındığını anımsatan Kaya, müvekkilinin tutuklanmasına gerekçe yapılan değerlendirmeler sonrası Savunma Bakanlığı’nın kimyasal incelemesi yaptığını açıkladığını belirtti. Av. Kaya, “Tamamen reddedilen bu beyanlar karşısında MSB’nin beyanları, aslında Fincancı’nın ne söylemek istediğini ortaya koydu.” dedi.
Fincancı’nın Adli Tıp Uzmanı olduğunu ve değerlendirmelerinin bu kapsamda ele alınması gerektiğini vurgulayan Kaya, müvekkilinin 23 Aralık’ta görülen ilk duruşmada adli tıp uzmanın neler yapabileceğini, hangi sözleri ve değerlendirmeleri yapmaya yetkisi olduğunu detaylı bir şekilde anlattığını söyledi. Kaya, “Aslında mahkeme ve savcılık bu noktada Şebnem Korur Fincancı’dan ders aldı. Mahkeme ne yazık ki Şebnem hocayı 2 duruşmadır tahliye etmiyor. Mahkemenin baskı altında olduğu çok belli. Çünkü mahkeme 3 avukat sınırı getirdi ve bu şekilde savunma hakkını da ihlal etti.” dedi.
DAVA KAÇILMAYA ÇALIŞILIYOR
Kaya, davanın geniş bir kesim tarafından sahiplenmesine rağmen küçük bir salonda yapıldığına işaret etti ve “Dosya kamuoyundan gizlenmeye çalışılıyor. Bir an önce ceza verilerek dosya kapatılmak isteniyor.” diye belirtti. Kaya, müvekkilinin tutuklanması sonrası TTB Konsey üyeleri hakkında da soruşturma açıldığını ve TTB’nin baskı altına alınmaya çalışıldığını söyledi. Kaya, bu durumun mahkemenin adil bir yargılama yapmasına engel olduğunu belirtti.
Kaya, ceza talebi yönünde verilen mütalaaya da tepki göstererek, mütalaanın “kabul edilebilir” olmadığını söyledi. Kaya, “Mütalaa zaten ortada bulunan bir baskının tezahürü. En nihayetinde siyasi iktidarın baskısı altında olan bu dosya kapsamında Şebnem hocanın birçok hakkı ihlal edilmiştir. Buna 2 celse de itiraz ettik. Mahkemenin duruşma düzeni, Şebnem hocaya karşı tavırları ve 3 avukat sınırı nedeniyle hakimin reddi yoluna gittik. Mahkeme ise, reddi hakim talebimizi geri çevirdi. Bu karara karşı itiraz edeceğiz.” diye belirtti.