Büyük Alevi Kurultayı binlerin katılımıyla gerçekleşti

HABER MERKEZİ- Alevi kurumlarının örgütleyicisi Büyük Alevi Kurultayı gerçekleştirildi.

Yenikapı’da biraraya gelen binlerce kişi son Alevilerin taleplerini haykırdı. Kurultay, başta Maraş olmak üzere devlet eliyle katledilenler için saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından saz eşliğinde semah dönüldü.

‘ALEVİLERİN TALEPLERİNİN İÇİNİ BOŞALTTILAR’

Alevi Bektaşi Federasyonu Derneği Genel Başkanı Mustafa Arslan söz aldı. Alevilere yönelik saldırılara dikkat çeken Arslan, “Bizi inkâr edenlere inat buradayız. Bizi görmezden gelenlere karşı buradayız; biriz birlikteyiz” dedi. İktidarın Alevilikle ilgili yoğun bir gündemi olduğuna dikkat çeken Arslan, Alevilerin taleplerinin içinin boşaltılmak istendiğine dikkat çekti. Kaymakam ve valilerin, Alevi köy muhtarlarını ayağına çağırdığını söyleyen Arslan, “Alevilerin sorunu sadece yol, su değil. Bu ülkede her yurttaşın sosyal devlet anlayışıyla hakkı olan hizmetler sanki Alevilere lütufmuş gibi ‘8 bin küsur talebini aldık 5 bin küsurunu hayata geçirdik’ dediler. Eşit yurttaşlık talebinin altını boşaltmak için köy yollarının yapılmasını lütufmuş gibi algı yaptılar” dedi.

Devletin tüm dinlere aynı mesafede durması gerektiğini söylemelerine rağmen iktidarın “tekçi” anlayışla hareket ettiğine dikkat çeken Arslan, Meclis’ten geçen torba yasayı hatırlattı. Alevilerin inancının, ibadetinin, ibadethanesinin yok sayıldığının altını çizen Arslan, Alevilik inancının folklorik yapı, ibadethanesinin ise kültür evi gösterilerek Turizm Bakanlığı’na bağlanmasına tepki gösterdi. İktidarın bu ülkeyi tarikatlara, cemaatlere mahkûm ettiğini ve ülkenin nasıl bir hale geldiğini bildiklerini dile getiren Arslan, “Bu anlayışın 6 yaşındaki çocuğa dahi neler yaptığını biliyoruz” dedi.

‘ALEVİLİĞİ TANIMLAMA HAKKINI SİZ KİMDEN ALIYORSUNUZ’

Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, ekonomik, siyasal, sosyal, teknolojik gelişmelerin baş döndürücü bir noktaya geldiğini ancak bunların insanlığın bütün sorunlarını çözemediğini söyledi. Haksızlıkların, sömürünün, açlık ve çatışmaların, doğanın tahribatının hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Fırat, tekçi, baskıcı, katliamcı, asimilasyoncu politikalara işaret etti, “ne yapmalıyız” sorusuna yanıt verdi.

“İslam içi, islam dışı” tartışmalarıyla Alevilerin birbirine düşürülmek istendiğini kaydeden Fırat, “Bu oyununuza gelmeyeceğiz. Aleviliği tanımlama hakkını siz kimden alıyorsunuz” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Alevi toplumuna Sünni İslamın dayatıldığının altını çizen Fırat, kamusal alanlara Alevileri katledenlerin isimlerinin verilmesinin tehdit olduğunu vurguladı. Fırat, kamuda ayrımcılığın dayatıldığını, yargı kararlarının yok sayıldığını, Alevilerin varlığının reddedildiğini söyledi.

HDP: MUHATAP ALEVİLER VE KURUMLARIDIR

Fırat’ın konuşması sonrası Kurultay’a gönderilen mesajlar okundu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın mesajında şu ifadeler yer aldı: “Demokratik ve laik bir Türkiye için topladığınız Büyük Alevi Kurultayını selamlıyoruz. Bu topraklarda yaşayan tüm halkların toplumsal ve tarihsel dokusuna aykırı olan tekçi, inkârcı, asimilasyoncu egemenlik sistemine karşı mücadele edenlere selam olsun. Tüm halkların, kimliklerin, dillerin, kültürlerin, inançların eşitliğini, özgürce yaşaması; laikliğin gerçek anlamda uygulandığı, devletin tüm inançlara eşit mesafede olduğu, herkesin kendi inancını kendi olanaklarıyla yaşadığı demokratik bir sistemin inşası için mücadele ettik, etmeye devam ediyoruz.”

Buldan ve Sancar, Alevi sorununun asıl muhatabının Alevi toplumu ve toplumun demokratik kurumları olduğunun altını çizdi ve şöyle devam etti: “Biz HDP olarak eşit yurttaşlık temelli bir çözüm için sorumluluk alıyor ve toplumun kendi ifade ve istemleri doğrultusunda ortak yaşam ve eşit yurttaşlık için mücadele ile çözümü sağlayabilmek için buradan çağrıda bulunuyoruz. Ne kralların tacına ne de padişahların tahtına boyun eğmeyen, bu yolda ser verip sır vermeyen, gülü gül ile tartan, siz değeri canların bu görkemli kurultayını bir kez daha selamlıyoruz. Mücadeleniz mücadelemizdir. Hızır yar yardımcınız olsun.”

‘ÇOCUK TECAVÜZCÜLERİYLE ASLA YAN YANA GELMEYECEĞİZ’

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Eş Sözcüleri Hüseyin Mat ve Nevin Kamilağaoğlu binleri selamları. Söz alan Kamilağaoğlu, Türkiye’deki Alevilerin varlığının konuşulmadığını ve dikkate alınmadığını söyledi, “Biz görünmezliğe, yok saymaya karşı bir direnç bir varlık sergiliyoruz” dedi.

Hüseyin Mat ise Paris’te yaşanan katliamda katledilenleri andı, ayrıca Diusburg Cemevinin kapısına çarpı işareti atıldığı bilgisini paylaşarak, “Irkçılık, faşizm nereden gelirse gelsin bin defa lanetliyoruz” dedi. İktidarın tekçi ve asimilasyoncu politikalarını hatırlatan Mat, “Çocuk tecavüzcüleriyle asla yan yana gelmeyeceğiz” vurgusu yaptı.

Hüseyin Mat’ın konuşmasını salondakiler ayakta alkışladı.

‘ALEVİ ÇOCUKLARA ZULMETMEYE DEVAM EDİYORLAR’

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Biz Aleviler yıllardır mücadele veriyoruz. Yıllardır hükümetlere, parlamentoya Alevilerin sorunlarını dil getiriyoruz” hatırlatması yaptı. Alevilere dönük saldırılara değinen Geçmez saldırılara karşı mücadele çağrısı yaptı.

‘ALEVİLER BU ÜLKENİN YÜKÜNÜ ALDI’

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı İsmet Kurt, halkların katliamlardan bıktığını, cumhuriyetin yüzyılında Alevilerin katliamlara uğradığını belirtti. Torba yasaya karşı Meclis önünde yapılan eyleme polis saldırısını hatırlatan Kurt, “Kürtler bu coğrafyanın özü, Aleviler bu coğrafyanın özü, Türkler bu coğrafyanın özü kimse fay hattı değil. Kimse bu coğrafyayı kendi kurmadı” hatırlatması yaptı.

‘DENİZ GEZMİŞ, MAHİR ÇAYAN, İBRAHİM KAYPAKKAYA OLACAĞIZ’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cuma Erçe de Maraş katliamını gerçekleştirenlerin bugünkü faşizmin, ırkçılığın taşlarını döşediğini belirtti. “Tarihle yüzleşirlerse bugünkü ceberut yapı gün yüzüne çıkacaklar” diyen Erçe, devrimci tutsakları selamladı. Erçe, tüm zorluklara rağmen Alevilerin boyun eğmediğini, biat etmediğini vurguladı, “Size diz çökmeyeceğiz” dedi.

Asla zalimin yanından olmayacaklarını olanları da Hızır Paşa, düşkün ilan edeceklerini, Cemlere almayacaklarını kaydeden Erçe, faşizme karşı, devrimci önderler Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya ve sokakta direnen Berkin Elvan olacaklarını vurguladı. “Bu ülkenin tüm ötekileriyle, ezilenleriyle, sömürülenleriyle, grev hakkı için mücadele eden işçilerle, sokak hayvanları için mücadele eden hayvanseverlerle, doğa için mücadele eden çevrecilerle kol kola girerek bu ceberut iktidarı değiştireceğiz. Laiklik ve demokratik cumhuriyeti birlikte inşa edeceğiz. Çocuk tecavüzcülerine karşı mücadele edeceğiz Aleviler bir kez daha sorumluluk aldı. Hep birlikte diyoruz ki gelin canlar bir olalım, bu ceberut yapıyı değiştirelim” çağrısında bulundu.

‘KİMSE BİZE İSTEDİĞİ ALEVİLİĞİ DAYATAMAZ’

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eşbaşkanları Kadriye Doğan ve Musa Kulu söz aldı. Malı, mülkü değil eşitliği, birlikte üretmeyi ve paylaşmayı nasihat aldıklarını dile getiren Doğan, “Biz bu Aleviliği yaşamak istiyoruz” dedi. Aleviliği başkalarının tanımladığı şekilde değil, kendilerinin araştırıp öğrendikleri, çerçevesini çizdikleri şekilde yaşamak istediklerini söyleyen Doğan, “Kimse bize istediği Aleviliği dayatamaz” dedi.

Alevi kurum temsilcilerinin konuşmalarının ardından dergâh ve ocak temsilcileri ile Alevi dedeleri söz aldı.

kaynak: ETHA