Çambükü‘de köylülerin direnişi devam ediyor

AMASYA- Amasya Taşova’ya bağlı Çambükü ‘de köylülerin verimli tarım arazilerinin üstüne OSB yapılmasına karşı direnişi devam ediyor.

Ekoloji Birliği, İklim Adaleti Koalisyonu ve Amasya Çevre Platformu’nun katılımıyla köy merkezinden OSB’nin yapılacağı alana yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşün ardından dozer ve kepçelerin jandarma eşliğinde talan ettiği merada basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasını Çambükü köylüsü Serpil Dönmez okudu. Dönmez “İlçemizdeki Tekel işletmelerinin kapatılması, tarım ve hayvancılıktan sağlanan gelirin düşmesi ve yaşanan ekonomik etkisi ile yaklaşık 2 yıl önce Taşova kamuoyunun ve köyümüzün desteğini almış OSB kurulması fikri gelişmiş, OSB yerinin komşu Dörtyol köyümüzün zaten elinde alınmış Dörtyol Köyü Hazine arazisi olacağı kararlaştırılmış ve bu doğrultuda esnafımızdan ve halkımızdan paralar toplanmış, Amasya Valiliği’nden 7 kişi Taşova Belediyesi’nden 6 kişi ve Amasya Ticaret Odası’ndan 2 kişi olmak üzere toplam 15 kişiden OSB Müteşebbis Heyeti oluşturulmuştur.” dedi.

OSB’NİN YERİ TARIM ARAZİLERİNE KAYDIRILDI

Açıklamanın devamında OSB Müteşebbis Heyeti 2020 sonlarına kadar bütün çalışmalarını, kararlaştırıldığı ve mutabık kaldığı üzere hep Dörtyol Köyü Hazine arazisinde yoğunlaştırıldığı belirtilirken kaymakamın 2021 başlarında başlayan yer belirleme çalışmaları neticesinde OSB’nin yeri köy meralarına, tarım arazilerine ve mezarlığa kaydırıldığı söylendi.

Dönmez bu gelişme üzerine “Muhtarlık ve köylümüz olarak belirlenen yerin OSB’ye terkedilmesi halinde köyümüzde tarım ve hayvancılığın öleceği, köyümüzün yaşanmaz hale geleceğini ve hatta köy vasfımızı yitireceğimiz sayın kaymakamımız ve ulaşabildiğimiz ilgililere aktarmışsak da OSB Müteşebbis Heyeti, meralarımızın vasıflarını değiştirerek ve özel mülkiyet tarım mülklerimizi kamulaştırarak cevaplarını verdiler.” diyerek duruma tepki gösterildi

DİRENİŞİ KIRMAK İÇİN KAYYIM ATANDI

Açıklamanın devamında hukuki süreç hakkında bilgilendirmelere yer verildi. “Açtığımız iptal davalarından Samsun 2. ve 3. İdare Mahkemeleri keşiflerini yaptılar. Bilirkişi Heyetlerinin, hakikate uygun olarak yüksek yüzdeli köyümüz lehine raporlar düzenlendiğinde adeta saldırıya uğradık. Muhtarımız ve İhtiyar Heyetimiz haksız ve hukuksuz olarak görevden alındılar. Köyümüze kamu görevlisi kayyum atadılar. Raporlarına göre yürütmeyi durdurma kararları vermeleri gereken mahkemeler çokça yaptığımız yürütmeyi durdurma taleplerimizi hep reddettiler.” denilerek karar, tavır ve yaklaşımları kabul etmeyeceklerini açıkladılar.

TALEPLER

Son olarak talepler sıralandı: “Herkesçe kabul edilen OSB sürecinin hemen durdurulmasını, köy olma vasfımız için zorunlu olan meralarımızın kamulaştırılmasının kaldırılması, Dörtyol Köyünün 2000 dönüm veren ve başvuru yapan Çaydibi Köyünün veya başkaca yerlerimizin kamuoyu önünde olabilirliğine bakılmasını, olmadı mı yine aynı bölgeye yapalım ama yükü Karabük ve Yerkozlu köylerimiz ile paylaşalım diyor ve talep ediyoruz.”

‘DESTEK OLMAYA DAVET EDİYORUZ’

Açıklamada ayrıca Ekoloji Birliği adına Aslı Kahraman Eren söz aldı. Eren “Bilirkişi raporları yapılacak OSB’nin çevre, tarım ve hayvancılığa etkilerini değerlendirmiş, uzun dönemli kamu yararı olmadığına karar vererek bu projeye dur demiştir. Mahkeme süreci devam etmesine rağmen yangından mal kaçırır gibi yasa bilmez-kanun tanımaz irade fütursuzca saldırmaya devam etmektedir.” diyerek OSB’lerin işlevlerine dair şu vurgularda bulundu:

“Ülke genelinde sanayi hamlesi olarak kabul ettirilmek istenen, bu amaçla her köşe başına kondurulan OSB’ler, sermayeye arazi rantı yaratmaktan başka bir anlam taşımamaktadır. Oysa; kırpıla kırpıla dönüştüğü haliyle sermaye çıkarlarının cirit attığı mevcut yasalarda bile, mera ve tarım arazilerine beton, betoncu anlayışın girmesi engellenmiştir. Bir ihtiyaç varsa ki yoktur; OSB kararı yerelde yaşayan halkla beraber alınmalıdır.”

Eren konuşmasının sonunda “Çambükü Köyü’nde yapılması planlanan OSB’ye karşı köylü kadınların topraklarını, meralarını, yaşam alanlarını savundukları nöbetleri devam ediyor. Tüm doğa yaşam savunucularını Çambükü Köyü’nde yaşamlarını savunan direnişçilere destek olmaya davet ediyoruz.” diyerek Çambükü’ne sahip çıkma ve köylülerle dayanışma içerisinde olma çağrısı yaptı.