HABER MERKEZİ- İş cinayetinde katledilen 20 yaşındaki Furkan Doğan için Gisan Tersanesi önünde yapılan eylemde, sorumlunun İSİG önlemlerini almayan patron ve denetimi yapmayan, patronları yargılamayan iktidar olduğunun altı çizildi.
Gisan Tersanesinde yaşanan iş cinayetinde katledilen 20 yaşındaki Furkan Doğan için katledildiği yerde eylem düzenlendi. DİSK/Limter-İş çağrısıyla bir araya gelen Birleşik İşçi Hareketi (BİH) ve İnşaat-İş, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almayan patron ve denetlemeyen iktidarın Doğan’ın katledilmesinin birinci dereceden sorumlusu olduğunu kaydetti.
“Bir can daha eksildik! Furkan Doğan (20 yaşında) Kader değil hepsi cinayet. 2022’nin ilk 11 ayında 1658, Kasım 2022’de 127 işçi, iş cinayetinde yaşamını yitirdi” yazılı pankart açılan eylemde Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı basın metnini okudu.
Gisan’ın 2008 yılında tarihe “filika cinayeti” diye geçen iş cinayetiyle gündeme geldiğini belirten Saygılı, “Filika testi için kum torbası yerine işçi arkadaşlarımız konulmuş, 3 işçi göz göre göre ölüme gönderilmiş, 16 arkadaşımız ise yaralanmıştı” hatırlatması yaptı.
‘TERSANE PATRONLARI VE TAŞERONLUK BU CİNAYETE DAVETİYE ÇIKARDI’
Saygılı, “Arkadaşımız gemi ambarında, üzerinde çalışmış olduğu sepetli vinçten geminin üstüne çıkarken dengesini kaybedip 12 metre yükseklikten düşerek yaşamını kaybetti. Oysa her makineyi kullanan bir operatörün olması gerekirken bu kural hiçe sayılmıştır. Dolayısıyla İSİG önlemlerini maliyeti arttıran gereksiz masraf olarak gören Tersane patronları ve taşeronluk sistemi bu cinayete davetiye çıkarmıştır” dedi.
‘PATRONLAR TUTUKLAMAYIP YARGILAMAYAN YARGI SORUMLUDUR’
Yaşanan iş cinayetinden tersane patronunun birinci dereceden sorumlu olduğunu, gerekli denetimi ve tersane patronları üzerinde hiçbir yaptırım yetkisini kullanmayan, taşeronluk sistemini meşrulaştıran iktidarın da sorumlu olduğunun altını çizen Saygılı, “Onca işçi cinayetine rağmen işçi cinayetlerinin birinci derecede sorumlusu olan patronları tutuklayıp yargılamayan ve de ölüme sebebiyetten cezalandırmayan yargı sorumludur” dedi.
Açıklamada inşaatta, madenlerde, tersanelerde, nakliyede tarımda iş cinayetlerinin çok yaygın olduğunu, hayatta kalan işçilerin ise kazalar sonrası çalışamayacak duruma geldiğini, meslek hastalığından hayatlarını kaybettiklerinde ise kayda alınmadığını belirtildi.
TALEPLER SIRALANDI
Açıklamada talepler yineledi:
- Taşeronluk sistemi yasaklansın,
- Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılsın, sendika düşmanlığına son verilsin.
- İSİG için üniversitelerden, meslek odalarından, barodan, sendikalardan, öncü işçilerden oluşacak inceleme, araştırma ve yaptırım yetkisi olan bir komisyonun kurulsun.
Açıklamanın sonunda örgütlenme çağrısı yapıldı.
Kaynak: ETHA