HABER MERKEZİ- 24 Ocak 2020’de yaşanan Elazığ Depremi’nde hasar alan Malatya Arapgir, Taşdibek köyündeki 17 ev depremden üç yıl sonra tahliye edildi. Köylülere eşya taşıma desteği dışında herhangi bir destek verilmezken ‘TOKİ’den ev alın’ denildi.
24 Ocak 2020’de Elazığ’da 6,5 şiddetinde yaşanan depremin üzerinden neredeyse üç yıl geçti. Divriği Gazetesi’nde yer alan habere göre devlet, depremde Malatya Arapgir, Taşdibek köyünde hasar alan evlerin sahiplerini üç yılın sonunda hatırladı. Malatya İl Afet Müdürlüğü talimatıyla 17 ev hakkında tahliye kararı verildi.
HASAR TESPİTİ YAPILDI VE BIRAKILDI
Taşdibekliler, depremin ardından hasarlı evleri Malatya İl Afet Müdürlüğü’ne bildirdi. Köylülerin anlatımına göre, İl Afet Müdürlüğü’nden gelen ekipler hasar tespiti de yaptı. Ama sonrasında üç yıl boyunca köye kimse gelmedi.
Bu süre zarfında Elazığ’da hasar alan binalar yıkıldı ve yeni binalar, hak sahiplerine bedelsiz teslim edildi.
ÖNCE “RIZA EVRAKI” SONRA YIKIM
İki sene sonra, Mart 2022’de yeniden gelen İl Afet Müdürlüğü ekipleri, köylülere çeşitli evraklar imzalattı. Durumu anlatan köylüler bu belgelerin “hiçbir talep ve beklenti istemeden, hasarlı evlerden tahliye edilmelerini gönüllü olarak istediklerinin” ifadesi için hazırlanmış olduğunu belirtti.
5 Aralık’ta gelen Malatya İl Afet Müdürlüğü yetkilileri, Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Fırat EDAŞ (Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş) ve Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü görevlileri ile birlikte Arapgir Jandarması, Arapgir Belediye Zabıtası, 17 evi tahliye edip elektriği ve suyu kesti.
Evinden çıkarılanlar arasında 90 yaşındaki Nihat Karaca da var. Köylüler “Devlet bizi unuttu. Yaşadığımız deprem ve evlerimizin ağır hasarı olması kimsenin umurunda olmadı. Tam 3 yıldır ağır hasarlı evlerde oturmaya devam ettik. Devlet hasar tespiti yaptı ve gitti, başka bir şey yapmadı” diyerek duruma tepki gösterdi.
“TOKİ’DEN EV ALIN”
Depremde evi hasar alanların bedelsiz şekilde yeni evlerine sahip olduğunu ifade eden köylüler, kendilerine yönelik bu tutuma tepki gösterdi. Divriği Gazetesi’ne konuşan bir köylü şunları söyledi:
“Görevlilerin bize dediğine göre, devlet bu evlerden taşınmamız için sadece eşyamızı taşımak için 11 bin lira nakliye ücreti verecekmiş. Yetkililer bize diyor ki, TOKİ’ye başvurun oradan kendinize ev alın. Biz TOKİ’den nasıl ev alalım? Köyde yaşayan hiçbir geliri olmayan bizler ev alacak paramız olsaydı zaten almaz mıydık? Devlet depremde hasar gören evleri yenileyip sahiplerine bedelsiz verirken bize karşı neden ayrımcılık yapılıyor. Bizim evlerimiz Elazığ Depreminde hasar gördüğü devlet belgelerinde zaten kayıtlı değil mi? Bu ayrımcı tutumun sebebi nedir?”