HABER MERKEZİ- Hapishaneye girdikten sonra akciğer kanserine yakalanan Tahir Gürdal, 19 gündür Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ayağı kelepçeli tedavi ediliyor.
Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde yaklaşık 10 yıldır tutsak bulunan Tahir Gürdal (53), 2014 yılında “örgüte yardım ve yataklık” gerekçesiyle tutuklandıktan sonra akciğer kanserine yakalandı. 3 aydır akciğer kanseri teşhisi konulan Gürdal, tedavisi için yaklaşık bir buçuk aydır Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesine getirildi. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 19 gündür tedavi gören Gürdal, ayağı yatağa kelepçeli bir şekilde tutuluyor. Gürdal’ın oğlu Birhat Gürdal, babasının bu şekilde tedavi edilmesine tepki göstererek, serbest bırakılmasını istedi.
“KELEPÇELİ MUAYENE İŞKENCEDİR”
Gürdal, “Babamın daha önce herhangi bir hastalığı yoktu, cezaevine girdikten sonra hastalandı. Haftada iki kez hastaneye gitmeye başladı. Şu anda kanserle mücadele ediyor. Yatalak ve kalkamıyor. Durumu kötüye gidiyor. Durumu bu kadar kötüyken kelepçeli bir şekilde tedavi ediliyor bu insanlığa uymayan bir şey. Hiçbir insan bu muameleyi kabul etmez. Zaten yatalak, kalkamıyor. Bıraksalar yürüyemez bile orada kalır. Bu bir işkencedir. İnsan hakları diye bir şey var, tutuklu da olsa insan sonuçta. Bu durumu kabul etmiyorum, kınıyorum” dedi.
“SERBEST BIRAKILSIN”
Hapishanelerde yüzlerce hasta tutsak olduğunu ve hapishane ortamının tutsaklar için uygun olmadığını dile getiren Gürdal, “Cezaevlerinde yüzlerce kişi babam gibi hasta ve cezaevi koşulları onlar için hiç uygun değil. Sadece babamın değil bütün hasta tutukluların tahliyesini talep ediyoruz. Cezaevleri koşulları mahkumlara uygun değil. Hastaneye götürüp bir saat bile tedavi etmeden geri cezaevine gönderiyorlar. Rutubet var ve yemekleri de hijyenik değil. Hasta tutukluların bakıma ihtiyacı var. Ailelerinin yanında olmalılar. Yetkililere sesleniyorum, babamın yeri cezaevi değil ailesinin yanı. Tedavi görmesi lazım. Serbest bıraksınlar. Babamın geri cezaevine gönderilmesini istemiyorum. Cezaevine yeniden gönderilirse en fazla 15-20 gün yaşar. Orada yaşayamaz. Bırakılması gerekiyor” diye konuştu.
Annesinin de rahatsızlıklarından dolayı refakatçi olamadığını dolayısıyla zor koşullar altında kendisinin babasına baktığını ifade eden Gürdal, gittikçe artan bir mağduriyetle karşı karşıya olduklarını söyledi.
MA / Eylem Akdağ