Elazığ Hapishanesi’nde askeri düzen dayatması

HABER MERKEZİ- Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu ve İHD Diyarbakır Şubesi Cezaevi Komisyonu, Elazığ 2 No’lu F Tipi Hapishanesi’ndeki işkence izlenimlerini basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.
Hapishaneler OHAL’le birlikte işkence haberleriyle sürekli öne çıkıyor.

Elazığ 2 No’lu F Tipi’ni ziyaret eden Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu ve İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Cezaevi Komisyonu’na bağlı avukatlar, tüm tutsakların işkence gördüğünü ve ölümle tehdit edildiğini basın toplantısıyla duyurdu.

Diyarbakır Barosu Adli Yardım binasında düzenlenen toplantıda, basın açıklamasını Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu Sözcüsü Av. Önder Alçiçek yaptı.

Alçiçek, tutuklular ile yaptıkları görüşmelerde hak ihlallerinin devam ettiğini gözlemlediklerini kaydetti. Ailelerin tekrar başvurması ile cezaevini ziyaret ettiklerini dile getiren Alçiçek, gözlemlerini şöyle sıraladı:

15 Şubat 2018 günü akşam saatlerinde sayım için odalara gelen gardiyanların tutsaklara, Adalet Bakanlığı tarafından hapishane idaresine bir genelge gönderildiğini, söz konusu genelgeye göre artık sayımların ayakta “askeri düzende” yapılacağının söylendiğini belirten Alçiçek bu yaptırıma uymayanlara soruşturma açılacağının söylendiğini ifade etti.

Alçiçek, sonraki gün tutsaklara uygulanan “askeri düzende” sayım işkencesini şöyle anlattı.

16.02.2018 tarihi itibariyle sayım için odalara giren infaz koruma memurlarınca, mahpusların ayakta ve tek sıra halinde sayım düzenine geçmeleri istenmiştir. Mahpusların bu uygulamayı kabul etmemeleri üzerine öncelikle haklarında tutanak tutulmuş, akabinde darp ve işkenceye maruz kalmışlardır. Özellikle 18.02.2018 Pazar günü çok yoğun bir şekilde darp ve işkenceye maruz kaldıklarını ve çok ağır şekilde yaralanan mahpusların olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Odalara giren ve sayıları kalabalık olan infaz koruma memurlarından oluşan özel bir ekibin mahpusları darp ettiği, ağır hakaret ve tehditlerde bulunduğu ve mahpusları ölümle tehdit ettiklerini, odalarda bulunan eşyaları kırıp dağıttıklarını, gelişen olaylardan dolayı can güvenliklerinin olmadığı söylemişlerdir. Bahsi geçen özel ekipte yer alan görevlilerin mahpuslar tarafından daha önce cezaevi içerisinde hiç görmedikleri kişiler olduğu söylenmiştir. Darp ve işkence 20.02.2018 tarihine kadar devam etmiş ve bu süreçte mahpuslar doktor raporu için revire gönderilmemiştir.”

Tutsakları ziyarete giden kendilerinin de tutsaklar üzerinde yapılan işkencenin izlerini gördüklerini belirten Alçiçek, açıklama sonrası cezaevi yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı.