HABER MERKEZİ- Fransa’da rafineri işçilerinin başlattığı grev doğrultusunda valiliklere “gereksiz yakıt stoku” yapılmasının engellenmesi için talimat verildi. Bu çerçevede benzin istasyonlarından bidonla akaryakıt alınması yasaklanacak.
Enerji Dönüşüm Bakanlığı medyada konu hakkında çıkan iddiaları teyit ederek Fransa’nın kuzeyi ve başkent Paris’in birçok ilçesinde zaten uygulamaya konulan bu tedbirin ülke genelinde uygulamaya sokulacağını duyurdu.
Cezayir’e resmi ziyarette bulunan Başbakan Elisabeth Borne ülkede bir akaryakıt krizi olmadığını ve durumun bu haftadan itibaren normale döneceğini söylüyor.
Ancak Hükümet Sözcüsü Olivier Veran ile birlikte İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Enerji Dönüşüm Bakanı Agnes Pannier-Runacher ve Ulaştırma Bakanı Clement Beaune acil bir toplantı ile bu tedbiri duyurması dikkat çekti.
Benzin stokçuluğuna getirilen yasağın ne kadar süreceği açıklanmadı ancak birçok valilik en az 17 Ekim’e kadar süreceğini duyurdu.
Fransa’nın güney doğusundaki üç bölge valiliği ise bidon kısıtlamasının yanı sıra araçlara azami benzin alımını 30 litre ile sınırladı. 3,5 tondan daha ağır araçlar için ise bu miktar 120 litre olarak belirlendi.
Yüzde 10’luk zam talebi
Fransa’da ülkenin en karlı işletmelerinden olan TotalEnergies şirketinde çalışan petrol işçileri, ücret zammı için iki haftadır grevde. Rafineri işçilerinin grevi ile benzin istasyonlarında yakıtın tükenmek üzere olduğu öğrenildi.
Rusya-Ukrayna savaşı sonrası tırmanan enerji krizinin üstüne Fransa’da rafineri işçilerinin greve çıkması benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşturdu. Macron hükümeti ise işçileri tehdit etti.
Total işçileri, örgütlü oldukları CGT (Genel İşçi Konfederasyonu) sendikası ile birlikte yüzde 10’luk ücret artışı için mücadele etmek üzere greve çıkmışlardı. Total’a ait 6 rafinerinin 3’ünde başlayan greve, Amerikan petrol şirketi Esso-ExxonMobil’in iki rafinerisi de katılmıştı.
Grev nedeniyle benzin istasyonlarında kilometrelerce uzayan kuyruklar meydana geldi. Paris ve çevresindeki TotalEnergies istasyonlarının neredeyse yarısının stok yetersizliği nedeniyle satış yapamadığı bildirdi.
İşçiler kardan payını istiyor
Total’de örgütlü CGT’nin Normandiya Temsilcisi Alexis Anatoli, Révolution Permanente gazetesine verdiği demeçte, 2022 için yüzde 2,35’lik bir ücret artışında anlaşıldığını ancak anlaşmadan iki ay sonra enflasyonun tırmandığını söyledi.
Anatoli, “Yönetim sadece 200 avro ikramiye verdi. Grubun yılın ilk yarısında elde ettiği 20,6 milyar avro, işçiler arayı kapatmak ve kârdan paylarını almak istiyorlar.” dedi.
İşçilere Tehdit
Hükümet sözcüsü Olivier Véran, dün yaptığı açıklamada, petrol üreticilerine ait rafinerilerde grev yapanların yakıt depolarına yönelik ablukasını en kısa sürede durdurması çağrısında bulundu. Veran, ablukaların kaldırılmaması durumunda müdahalede bulunacaklarını ifade etti.