Dersim’de doğa talanına karşı yüzlerce kişi mitingde buluştu

DERSİM- Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Seyit Rıza meydanında doğa talanına karşı miting düzenledi. Miting öncesinde Dersim merkezde Munzur Çevre Derneği üyeleri “Doğa ve Yaşam” isimli bülten dağıtımını gerçekleştirdi.

“Yaşam Alanlarımızı Savunacağız, Biz Kazanacağız” yazılı pankart ile Sanat Sokağında buluşan halk, Seyit Rıza Meydanı’na davul ve zurna eşliğinde yürüdü.

Yürüyüş sırasında sık sık halay çeken kitle “Şirketlere Geçit Vermeyeceğiz!”, “Direne Direne Kazanacağız!”, “Dersim Onurdur, Onuruna Sahip Çık!” sloganları attı. 

Mitinge katılan kitle yürüyüşün ardından Seyit Rıza Meydanını doldurdu. Tertip Komitesi adına kitlenin selamlanmasının ardından Munzur Festivali’nde kente girişi yasaklanan Grup İsyan Ateşi’nin mitingde yer aldığı ifade edildi.

 Tertip Komitesi adına söz alan Kenan Çetin, talan ve yağma düzeninin yaşam alanlarında katliamlar yaptığını söyledi. Doğanın altı ve üstünün şirketlere peşkeş çekildiğini belirten Çetin, “Karadeniz’de başlatılan HES ve doğa talanına karşı Karadeniz halkının ölümüne vermiş olduğu mücadeleye rağmen hala Artvin Yusufeli’de birçok yerde doğa kıyımı devam ediyor. Ormanlar ve dereler ekosistem; flora ve canlı yaşam yok ediliyor. Yine Kaz Dağlarında ve İliç’te altın arama çalışmaları bölge halkı için ciddi bir tehlike; halk adeta zehir soluyup zehir içiyor. Ege’de yaşam ağacı ve geçim kaynağı olan zeytin ağaçları maden ve betonlaştırma uğruna kesilerek yok ediliyor. Brezilya’dan gelen asbestli gemi Sao Paulo’ya karşı çevre örgütlerinin başarısı ve ülke girişine izin verilmemesi hepimize örnektir. Tarihi bir kent olan Hasankeyf, Pertek ilçemiz gibi onlarca köyümüz baraj altında bırakıldı. Doğa katliamı aylardır Şırnak, Hozat ve Ovacık’ta katledilen ormanlarla devam ediyor.” dedi.

“OMUZ OMUZA MÜCADELE VERMELİYİZ”

Ekoloji Birliği adına söz alan Hatun Esen yıkımların, talanların hız kazandığını kaydetti. Dersim’de geçmişte ormanların yakıldığını şimdi ise ormanların kesilerek yok edilmek istendiğini belirten Esen, kesilen bir meşenin ahının Akbelen’de kökünden çekilen zeytin ağacında hissedildiğini, Dersim’de vurulan bir hayvanın acısının Cerrahtepe’den hissedildiğini söyledi. “Biz ekolojistler yan yana, omuz omuza her yerde mücadele vermeliyiz.” diyen Esen, şöyle devam etti: “Özellikle maden şirketleriyle kol kola gezen iş birlikçilere seslenmek istiyoruz sizlerin aldığı para size zehir olacak. En yakın örneğini İliç’te gördük. İliç’te artık kuşlar bile uçmuyor.” dedi.

Miting skeç oyunu ve halaylarla sona erdi.