İspanya’nın birçok yerinde Melilla’da göçmenlerin katledilmesi protesto edildi

HABER MERKEZİ- Dün Fas sınırındaki İspanyol bölgesi Melilla’ya geçmek isteyen Afrikalı göçmenler polis tarafından katledilmişti. Polisin bu saldırısında en az 37 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı doğrulanmıştı ancak basın kaynaklarına göre hayatını kaybedenlerin sayısının daha fazla olduğu belirtilmişti. İspanya Cumhurbaşkanı görüntüleri onaylayarak Fas polisinin gerekeni yaptığını ifade etmişti. Cumhurbaşkanı, göçmenlerin bu tarz girişimlerini İspanya’nın “toprak bütünlüğüne” bir saldırı olarak nitelendirmişti.

Göçmenlere yönelik bu saldırılar İspanya-Fas devletleri arasındaki göçmen politikalarından kaynaklanıyor.

Katliamın görüntülerinin sanal medyada yayılmasının ardından İspanya’nın birçok yerinde protestolar düzenlendi.

Barselona’da yüzlerce kişi katliamı ve ırkçılığın yaygınlığını protesto etmek için 2012 yılında Barselona’daki CIE’de hayatını kaybeden Gine kökenli bir göçmenin adını taşıyan Plaça Idrissa Diallo’da 18.00′ de toplandı. “Siyahların hayatları önemlidir” yazılı pankart açıldı.

Valensiya’da İspanyol hükümet heyetinin önünde saat 19.00 sıralarında eylem başladı. Eylemde dernekler “hem İspanya hem de Fas polisinin uyguladığı şiddeti ” teşhir etti.  Bu vahşete Avrupa sınırlarında göçmenlere yönelik insanlık dışı ve can sıkıcı muamelenin de eklendiğinden bahsettiler.

Palma’da yaklaşık yüz kişi katliamı protesto etmek ve İspanya Cumhurbaşkanı Pedro Sánchez’in Fas polisini öven açıklamalarını teşhir etmek için İspanyol hükümet heyeti önünde toplandı. Yine 19.00’da başlayan protestoda katliamda hayatını kaybedenler anısına iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Yarın Girona’daki Plaça del Vi’de saat 19.30’da katliamı protesto etmek için miting düzenlenecek.