Gardiyanlara işkence izlerini soran tutsak yakınına görüş cezası verildi

HABER MERKEZİ- Hapishanelerden her geçen gün işkence haberleri gelmeye devam ederken işkenceye uğrayan tutsağın yakınına, gardiyana soru sorması gerekçesiyle görüş yasağı verildi.

İskenderun T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde işkenceye maruz kalan Ferhat Demirbaş’ın durumunu gardiyanlara soran kardeşi Mustafa Demirbaş’a “kurumun düzen ve güvenliği bozduğu” iddiasıyla 3 ay ziyaretçi yasağı cezası verildi.

İskenderun M Tipi Hapishanesi’nde 31 Mayıs’ta koğuş aramasında dolabında sarı, kırmızı, yeşil ve beyaz renkli boncuk işlemesi bulunan tutsak Ferhat Demirbaş, hakkında “örgüt propagandası yapma” iddiasıyla disiplin soruşturması başlatılarak 2 Haziran’da İskenderun T Tipi Kapalı Hapishanesi’ne sevk edildi. Demirbaş, sevk sırasında her iki hapishanede de gardiyanlar tarafından darp edildi. 7 Haziran’da hapishanede ailesi ile görüşen Demirbaş, işkence izlerini ailesine gösterdi. Bu sırada kardeşi Mustafa Demirbaş, işkence izlerine dair gardiyanlara; işkence izlerini tutanak altına alınıp almadığını sorduğu için hapishane idaresince ikinci bir disiplin soruşturması açıldı. Hapishane idaresi Mustafa Demirbaş’a “kurumun düzen ve güvenliği bozduğunu” gerekçe göstererek 3 ay ziyaretçi yasağı cezası verdi. Karar Demirbaş’a tebliğ edilmeden uygulamaya konuldu. Demirbaş, karara itiraz ederek sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

GÖRÜŞ HAKLARI ENGELLENDİ

7 Haziran 2022’de hapishanede açık görüşte ağabeyiyle görüştüğünü, kendisine işkence izlerini gösterdiğini anlatan Demirbaş, gardiyanlara işkence izlerini tutanak altına alınıp almadığını sorduğunu, o esnada kapıda duran ve ağabeyine işkence eden gardiyanın “Mustafa hayırdır, beni tehdit mi ediyorsun? Bekle sana bilgi vereceğiz” diyerek, görüş alanından ayrıldığını ve 5 dakika sonra çok sayıda gardiyanla görüş alanına geldiğini söyledi. Gardiyanlardan birinin kendisine “Sen nasıl memuru tehdit edersin” diye sorduğunu ve kendisinin ise kimseyi tehdit etmediğini ifade ettiğini söyledi. Mustafa Demirbaş yaşananları ise şöyle anlattı:

“O gardiyan; bana ‘Başvuracağın merci biz değil, yasal makamdır. İşkence olduğunu düşünüyorsan yasal makamlara başvurursun. Ferhat görüş bitti’ diyerek ağabeyimin koluna girip götürmeye çalıştılar. Bende yasal olan açık görüş hakkımızı engelleyip, gasp etmeye hakkınız yok, dedim. Çok sayıda gardiyan beni çembere alıp, beni ve ağabeyimi görüş alanından çıkarmak istediler. Arbede sonrası beni ve ailemi görüş alanından zor kullanarak, çıkardılar. Gardiyanlardan biri ise bana ‘bu cezaevine artık zor girersiniz’ dedi. Hatta biri de ‘bunu jandarmaya teslim edelim’ dedi. En doğal hakkımız olan açık görüş hakkımız engellendi. Daha önce işkenceye dair suç duyurusunda bulunduk. 14 Haziran’da görüş için cezaevine gittim. Bana ziyaretçi yasağım olduğu söylendi. Bana karar tebliğ edilmeden cezayı uyguladılar. Buna dair de suç duyurusunda bulunacağım”