HABER MERKEZİ- Gıda krizine ilişkin hazırlanan raporda Türkiye’nin en ağır risk altındaki ilk 11 ülke arasında yer aldığı belirtildi. Raporda, tüketicileri korumaya yönelik hiçbir adım atılmadığı da belirtildi.
Sigorta şirketi Allianz, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrasında tüm dünyayı etkileyen gıda krizinde her ülkenin ne seviyede risk taşıdığını bir raporla ortaya koydu. Türkiye’nin gıdada yıllık fiyat artışının 2021’de yüzde 74 olduğu belirtilen raporda, bunun harcanabilir geliri yüzde 19 azalttığı ifade edildi. Raporda, gıda fiyatlarındaki mevcut trendin sürmesi halinde bu gıda enflasyonunun Türkiye’de satın alma gücünde yüzde 100’ün üzerinde kayıp anlamına geleceği belirtildi.
EN RİSKLİ ÜLKELER
Raporda projeksiyona göre Türkiye’nin birinci olduğu gıda enflasyonunda dünyada en yakın rakibi Lübnan oldu. Rapora göre Türkiye’de gıda harcamaları toplam harcamalar içinde yüzde 25 pay alıyor. Raporda gıda enflasyonundaki her yüzde 1’lik artışın, harcanabilir reel geliri 0,81 azalttığı belirtildi. Raporda Cezayir, Bosna Hersek, Mısır, Ürdün, Lübnan, Nijerya, Pakistan, Filipinler, Sri Lanka, Tunus ve Türkiye’nin gıda krizinde en riskli ülkeler olduğu ve bu ülkelerde sosyal huzursuzluk riskinin ciddi seviyede yükseldiği belirtildi.
ÇİFTÇİNİN ENFLASYONU REKOR KIRDI
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde nisan ayında görülen üç hane, mayısta da devam etti. Endeks yıllık yüzde 154,97, aylık yüzde 16,18 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 mayıs ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini açıkladı. Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,38, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 14,88 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 59,15 artış gerçekleşti. Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 273,94 ile lifli bitkiler ve yüzde 230,22 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu. Aylık artışın yüksek olduğu alt grup ise yüzde 18,28 ile canlı sığırlar (manda dahil), bunlardan elde edilen işlenmemiş süt oldu.
‘ADIM ATILMADIĞI’ BELİRTİLDİ
Raporda, “En riskli 11 ülke net gıda ithalatçısı. İçlerinde sadece Mısır ve Bosna Hersek, halkının gıda fiyat şoklarından daha az etkilenmesi için politikalar hayata geçirdi” ifadesi kullanıldı. Raporda, Türkiye’de gıda zamlarına karşı tüketiciye yönelik ne vergi ne sosyal koruma ne piyasaya yönelik hiçbir adım atılmadığı ortaya konuldu.