HABER MERKEZİ- Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde bir doktorun saldırıya uğramasını protesto eden Diyarbakır Tabip Odası ‘İş yaşamında şiddet ve tacize karşı ILO 190 Sözleşmesi’nin imzalanmasını talep ediyoruz’ dedi.
Diyarbakır Tabip Odası, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi’nde dün iki hasta yakının saldırısına uğrayıp silahla tehdit edilen Dr. Ali Fırat’a ilişkin basın açıklaması yaptı. Hastanenin acil servisi önündeki açıklamaya, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) ve Amed Sağlık Platformu üyeleri destek verdi. Açıklamada, “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin” yazılı pankart açıldı.
Açıklama yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, hiçbir kamu kurumuna silahlı girilmediğini fakat hastanelere her türlü zarar verici aletlerle girilebildiğini belirterek, “Güvenli çalışma alanlarının oluşturulması gerekiyor. Bütün yöneticilere sağlık çalışanları için güvenli çalışma ortamlarının oluşturulması konusunda sorumlu olduklarını hatırlatıyoruz” dedi.
Sorunu giderme sorumluluğunun iktidarda olduğuna işaret eden Turan, “Ancak sağlıkta şiddetin azalmasını sağlamak yerine, şiddet sarmalını besleyecek, büyütecek bir tutumda ısrarcı olunmuştur. Bu tutum sonucunda şiddet yayılmış, olağanlaşmıştır. Sağlıkta şiddet, artık sorun çözme aracı olarak başvurulan doğal bir davranış ve düşünce biçimine dönüşmüştür. Hekime ve tüm sağlık çalışanlarına hakaret, küfür, tehdit, aşağılama, darp ve hatta cinayet sorunlar karşısında başvurulan genel geçer bir yöntem halini almıştır” şeklinde konuştu.
İktidarın sağlık alanında yürüttüğü politikalar sonucu sağlık emekçilerinin çözümü istifa etmekte ya da emekli olmakta bulduğunu söyleyen Turan, tıkanmış sağlık sisteminin aynı şekilde devam ettirilmeye çalışılmasının sağlıkta şiddetin artmasına neden olduğunu ifade etti. Turan, “Sağlıkta şiddetin ana kaynağı olan neoliberal sağlık politikalarından derhal vazgeçilmesini, sağlıkta şiddet için Türk Tabipleri Birliği’nin önerileri çerçevesinde etkili yasa çıkarılmasını, sağlık kurumlarında şiddeti önleyen fiziksel değişiklikler yapılmasını, güvenli işyerleri oluşturulmasını, iş yaşamında şiddet ve tacize karşı ILO 190 Sözleşmesi’nin imzalanmasını talep ediyoruz” dedi.
TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya ise sağlıkta yaşanan şiddetin son olmadığını bildiklerini kaydederek, şunları ifade etti: “Sağlık alanında yaşanan şiddet, iktidarın yürüttüğü 20 yıllık sağlık politikalarından bağımsız değildir. Bizleri köle olarak gören, hastaneleri işletme olarak gören sağlık anlayışından kaynaklı olduğunu, popülist sağlık politikalarından kaynaklandığını biliyoruz. Yine sağlık alanında yaşanan şiddetin sadece yasalarla çözülmeyeceğini biliyoruz. İşleyen bir sağlık sistemi, gerçekten çalışanları bir köle olarak görmeyen ve sağlıkta dönüşüm politikalarının yarattığı bu yıkımı bütün bu sonuçlarıyla birlikte kaldırılmasıyla ancak sağlıkta şiddetin önleneceğini biliyoruz.”
(Yeni Yaşam Gazetesi)